Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 16 januari 2018

För mycket salt gör möss dumma

Salt påverkar hjärnan. Åtminstone hos möss som blir mindre smarta av för mycket salt. Forskarna tror att samma sak gäller för oss människor, men att effekten går att undvika.

Svenskarna är förtjusta i salt, det har man vetat länge. Och vi äter gärna lite för mycket: runt 10–12 gram får vi i oss varje dag, vilket är på tok för mycket, tycker Livsmedelsverket, Världshälsoorganisationen (WHO) och EU. Faran med för mycket salt kan resultera i högt blodtryck med hjärt- och kärlsjukdomar som följd.

Läs också: Äntligen! Ridning blir en del av friskvårdsbidraget

Men vissa forskare menar att svenskarna får i sig lagom med salt. Detta eftersom sambandet mellan saltintag och hjärtsjukdomar bara setts på gruppnivå och inte för enskilda individer.

Korkade – eller mindre smarta

Men nu kan forskare visa att salt även påverkar hjärnan och gör möss korkade eller åtminstone mindre smarta.

Det är i tidskriften Nature Neuroscience som forskarna redovisar sina resultat. Forskarna, verksamma vid Weill Cornell Medicine i New York, USA, matade möss med mängder motsvarande dem som personer med en för hög saltkonsumtion får i sig.

Läs också: Lukta på partner – stressa ned!

Oförändrat blodtryck

Efter några veckor hade den höga saltkonsumtionen resulterat i förändringar i hjärnans endotelceller som täcker blodkärlens insida. Blodflödet i hjärnan minskade och mössen presterade sämre i diverse kognitiva beteendetester – utan att deras blodtryck var påverkat.

Går tillbaka

Den salta dieten ökade antalet vita blodkroppar av en särskild typ (TH17) samt nivåerna av den proinflammatoriska molekylen IL-17 i blodet sköt i höjden. Och det visade sig att det var denna molekyl som påverkade mössens beteende och gjorde att de presterade sämre än normalt.

Forskarna kunde också visa att IL-17 har en liknande påverkan på endotelceller hos oss människor, varför de tror att effekten är densamma för oss, alldeles oavsett om vårt blodtryck är påverkat eller inte. Men framför allt såg forskarna att effekterna var reversibla: När mössen återgick till sin normala diet igen blev de sina gamla vanliga jag igen.

Forskarna tror att samma sak gäller för oss människor, att om vi förändrar våra levnadsvanor så går påverkan att undvika.

Salt påverkar hjärnan. Åtminstone hos möss.

Läs också: Ät exakt så här – lev längre

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen