Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 28 augusti 2017

För mycket tungmetaller i barnmat

Enligt en undersökning från Testfakta innehåller flera gröt- och vällingprodukter för barn alltför höga halter av bland annat kadmium och arsenik.

FOTO: Mostphotos

En eller två portioner barnmat kan räcka för att komma upp i den rekommenderade maxnivån av tungmetaller. Det visar en undersökning som Testfakta gjort.

En liknande studie genomfördes för ett par år sedan och sedan dess har halterna av bly minskat i de produkter man tittat på. Men nivåer av kadmium och arsenik är fortfarande för höga.

Inte acceptabelt

Rickard Bjerselius som är toxikolog på Livsmedelsverket menar att både myndigheter och företag måste arbeta hårdare för att få ordning på nivåerna.

– Det här är ingen analys som vi själva gjort. Men ligger halterna över gränsvärdet så är det naturligtvis oacceptabelt. Det måste företaget i fråga titta på, säger Rickard Bjerselius till TT, via tidningen NSD.

Ingen anledning till oro

Men trotsa att halterna är alltför höga sett till de gränsvärden som Livsmedelsverket satt, ser Bjerselius ingen anledning till oro.

Arsenik och kadmium kan leda till cancer och till andra skador på de inre organen. Men gränsvärdena för hur mycket kan få i sig är satta utifrån att man äter lika mycket av livsmedlet under hela livet, vilket man inte gör med barnmat.

– I och med att det är en så pass förhållandevis kort period i ens liv som man äter den här gröten eller vällingen, så tycker vi inte att man ska vara orolig, säger Rickard Bjerselius.

Egen studie senare i år

Just nu genomför Livsmedelsverket en egen studie av tungmetaller i barn- och spädbarnsprodukter. Den väntas bli klar senare i år.

Fakta: Råd till föräldrar

Livsmedelsverkets viktigaste råd för att minska risken att barn får i sig olämpliga ämnen är att ge barnet så varierad kost som möjligt. Variera om möjligt både fabrikat och typ av mat.

Däremot hjälper det troligen inte att laga egen gröt och välling eftersom halterna av olämpliga ämnen kan vara högre i dessa råvaror. Livsmedel riktade till barn har hårdare krav och genomgår mer kontroller än andra livsmedel.

Källa: Testfakta

Läs också: Land avslöjar: Härifrån kommer köttet i barnmaten!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen