Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 26 juli 2019

Förkyld av fläkt och AC – myt eller sanning?

Kan fläktar och luftkonditionering göra dig sjuk? Land har frågat expertis på området och här är expertsvaret – en gång för alla!

 Det är inte luftkonditionering (AC) och fläktarna som gör dig förkyld,
Det är inte luftkonditionering (AC) och fläktarna som gör dig förkyld, FOTO: Istock

[BILD

Du vaknar upp med täppt näsa efter en natt med fläkten på i sovrummet. Eller med svidande hals efter en flygresa. Känns det igen?

AC orsakar inte förkylning

Faktum är att det inte finns några belägg för att varken fläktar, ventilation eller luftkonditionering (AC) skulle kunna orsaka förkylningar.

– En fläkt eller en luftkonditionering i sig kan inte göra att du blir sjuk, säger Fredrik Haux på Folkhälsomyndigheten.

Förkyld av virus

Det som krävs för att bli förkyld är ett virus som letar sig in i din kropp via exempelvis näsan, munnen eller ögonen. Och enligt Fredrik Haux bör risken för att ett virus hittar dig snarare minska när luften far runt.

– När luften byts ut minskar ju mängden bakterier och partiklar i luften som kan göra oss sjuka, säger han.

Luften renas av luftkonditionering

Dessutom anses dagens luftkonditioneringar ha effektiva filter som avlägsnar virus och bakterier. Detta gör att luften tvärt om renas, förklarar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten i en artikel i Metro.

Snabb nerkylning

En teori du kanske har hört är att det skulle vara kroppens snabba nerkylning, orsakad av luftkonditioneringen, som är boven i dramat. Med den förklaringen är bara att glömma. Det krävs extrem nerkylning om ditt immunförsvar ska påverkas negativt, påpekar Anders Tegnell.

Inte oftare sjuka

Och om det skulle vara så att man verkligen blev sjuk av luftkonditionering så skulle ju människor i varmare länder, där det är vanligt med luftkonditionering i folks hem, oftare vara sjuka. Men enligt Anders Tegnell finns det inga belägg för att det skulle vara så.

Blir ändå sjuk

Hur kan det då komma sig att många trots allt tycker sig bli sjuka av luften från fläktar och andra kylsystem?

Läs också: Förkylning – myter och sanningar

3 troliga förklaringar

 Det krävs virus för att bli förkyld. Luftkonditionering och fläkt kan inte i sig göra dig sjuk.
Det krävs virus för att bli förkyld. Luftkonditionering och fläkt kan inte i sig göra dig sjuk. FOTO: Istock

Du får uttorkade slemhinnor

Enligt Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog och överläkare på Folkhälsomyndigheten, kan det bero på att fläktar och luftkonditionering kan torka ut våra slemhinnor.

– Detta i sig kan orsaka en obehaglig känsla i ögon och luftvägar. Men det kan också göra att du blir mer mottagligt för virus, säger han till Land.

Du trängs med andra

En annan rimlig förklaring kan vara trängsel. När hundratals människor trycker ihop sig på en liten yta, exempelvis i ett flygplan, är sannolikheten stor att flera av dem bär på något slags förkylningsvirus.

Du stöter på ”nya” virus

En tredje förklaring kan vara att om du har varit utomlands så är risken stor att du råkar ut för förkylningsvirus som du inte stött på tidigare. Då är det lättare att bli sjuk. Kanske är det detta du känner av efter flygresan hem?

Smutsig luftkonditionering

Ytterligare än orsak skulle kunna vara att luftkonditionering är dåligt rengjord.

Tips!

Tvätta regelbundet av fläktbladen så minskar risken för att den sprider damm och annat som kan irritera känsliga personer som allergiker.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Metro

Läs också: 3 enkla knep som svalkar dig i värmeböljan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen