Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 12 februari 2019

Förkylning – myter och sanningar

Under förkylningstider kommer husmorstipsen som ett brev på posten. Här är de vanligaste myterna om din förkylning och vad som faktiskt stämmer.

 Smittar barn lättare än vuxna och blir män verkligen sjukare än kvinnor? Vi reder ut vad som är sant och falskt när det kommer till förkylningar.
Smittar barn lättare än vuxna och blir män verkligen sjukare än kvinnor? Vi reder ut vad som är sant och falskt när det kommer till förkylningar. FOTO: Istock

Kyla gör dig förkyld

DELVIS SANT. Det är inte kylan i sig som gör dig sjuk, men den kan göra dig mer mottaglig för de virus som orsakar förkylning. Detta beror på att de vita blodkropparna arbetar långsammare och bakteriebekämpningen blir sämre när du är nedkyld, något HD också har skrivit om.

Vid lägre temperaturer i luftvägarna ändras även bakteriers programmering så att de slår på vissa proteiner som gör att de lättare kan orsaka sjukdom. Bakterierna kan därmed sägas bli mer smittsamma av kyla.

C-vitamin skyddar mot förkylning

FALSKT. Ett vanligt husmorsknep i förkylningstider är att äta mycket C-vitamin. Utan vidare eftertanke köper vi brustabletter och kilovis med apelsiner för att förebygga sjukdomens utbrott. Det finns inget vetenskapligt stöd för att detta skulle hjälpa eller förebygga en förkylning.

Därmed inte sagt att C-vitamin är verkningslöst. Det är fortfarande en viktig antioxidant som behövs för immunförsvarets allmänna funktion.

Förkylning smittar som mest just innan den brutit ut

FALSKT. Förkylningar smittar som mest de första tre dagarna. Den första dagen kan vara hyfsat symtomfri och därför kan det kännas som att förkylningen inte brutit ut ännu. Men faktum är att du redan är smittad och nu kan sprida förkylningen vidare.

Virus sprids främst genom luften, genom hostningar och nysningar. Du kan också smitta genom att ta i nedsmittade ytor utan att tvätta händerna efteråt.

Det är farligt att träna med en förkylning

SANT. Att träna vid förkylning kan i västa fall leda till en allvarlig och långvarig hjärtmuskelinflammation. Risken för komplikationer av denna sort är större i början av en infektion, och vid kraftig infektion. Därför rekommenderas att du tar det lugnt även om du känner dig hyfsat pigg.

Vårdguiden rekommenderar att den som är förkyld undviker att bli andfådd. Du som har feber avråds från all form av träning.

Barns förkylning smittar mer än vuxnas

SANT. Det stämmer att barn smittar mer än vuxna. Detta beror på hur barn agerar när de är sjuka, genom att hosta och nysa rakt ut i luften till exempel. Barn tenderar även att torka av snor på händer och kläder samt ta i gemensamma ytor utan att ha tvättat av sig först.

Själva viruset som barn får och sprider är dock detsamma som det smittade vuxna bär på.

Febernedsättande tabletter förkortar förkylningen

FALSKT. Feber är en del av kroppens infektionsförsvar och hjälper cellerna och de vita blodkropparna att ta död på virus och bakterier. Du svettas alltså ut förkylningen vid feber. Försök på råttor har visat att feber ökar nivån av vita blodkroppar i lymfkärlen, som jobbar med att bekämpa infektionen.

Mäns förkylningar är värre än kvinnors

SANT. För några år sedan rapporterade kanadensiska forskare att de funnit bevis för att män är mer mottagliga för förkylningars följdsjukdomar och komplikationer än kvinnor är, vilket bland annat CCN skrev om.

Männens immunsystem visade sig även vara naturligt svagare än kvinnornas. En förklaring som gavs var att det manliga hormonet testosteron försvagar immunsystemet medan kvinnors östrogen förstärker det. Termen ”man flu”, ”mansförkylning”, kan därmed sägas vara legitim.

Studien tog däremot inte hänsyn till män och kvinnors olika livsstil och villighet att söka vård, saker som också kan spela in.

Du kan skilja förkylning från andra åkommor

SANT. Förkylningar som pågår i evigheter, som tycks avlöpa varandra och inte gå över är ofta någonting annat.

Allergi, astma, kronisk inflammation och torrhosta är vanliga tillstånd som kan förväxlas med förkylning. En vanlig förkylning pågår i en vecka. Känner du dig fortfarande dålig bör du kolla upp alternativen.

Läs också: Därför går förkylningen inte över

Källa:Vårdguiden 1177

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen