Forskaren: 9 skitviktiga fakta du måste veta om tarmen
Tarmen bestämmer mer över din kropp än du tror. Här är 9 saker du måste veta om ett viktigt organ som förtjänar mer uppmärksamhet.
Kanske trodde du att tarmen är organet som bara processar din mat och ser till att du går på toaletten? Det är delvis rätt men tarmen är så mycket mer än så.
I boken Charmen med tarmen tar forskaren Giulia Enders upp många tarmfakta som för de flesta av oss är okända. Här är 10 saker du måste veta om tarmen:
1. Håll koll på mandlarna
Matens väg till tarmen går via halsen och passerar halsmandlarna. För den som har psoriasis är halsmandlarna extra viktig. Mandlarna gör ett viktigt jobb för immunsystemet och samtidigt har forskare på Island och USA upptäckt att att psoriasispatienter som får halsmandlarna bortopererade ofta mår mycket bättre. Halsmandlarna är nämligen ett ställe där bakterier trivs. Den som har psoriasis har ett överalarmerat immunsystem och oftare ont i halsen och bakterierna som trivs i halsmandlarna kan därmed reta immunsystemet.
2. Magen sitter inte där du tror
Trodde du också att hela paketet under bröstet är magen? Då är du fel ute. Giulia Enders påpekar att de flesta av oss inte vet att magen börjar nedanför vänster bröstvårta och slutar under högra revbensbågen. Har du ont utanför det området är det inte magen du har ont i.
3. Så bajsar du effektivt
Den som tycker om att gå på toaletten utomhus kan glädja sig åt att det är mest effektivt. Läkaren Dov Sikirov genomförde en studie där deltagarna fick prova att göra ifrån sig på olika sätt och för den som satt på huk tog det i genomsnitt 50 sekunder. För den som satt ner på vanlig toalett tog det 130 sekunder.
I länder där förstoppningar och hemorrojder är vanliga är det enligt Giulia Enders också vanligast att man sitter på en slags stol för att bajsa. Den som inte har tillgång till en huktoalett och inte vill huka naturligt i det fria kan skaffa en pall att vila fötterna på och få liknande tarmeffekt.
4. Det är inte magen som kurrar
Alla har hört det där brummande, kurrande ljudet från sin mage någon gång. Men oftast är det inte magen som kurrar utan framför allt är det tunntarmen som låter. Hur högt det kurrar beror på hur mycket luft du har i magen och tarmen. Trodde du att ljudet kommer på grund av hunger? Fel igen. Kurrandet uppstår när tunntarmen är i städartagen några timmar efter senaste måltiden. Börjar du äta avbryts städningen och ljudet försvinner.
5. Plötsliga mjölkproblem? Kolla din ålder
Ju äldre du blir desto mer sannolikt är det att du får problem med laktos. Genen att smälta laktos finns hos alla från födseln men med åldern behöver vi inte kunna dia och då tar de laktosspjälkande enzymerna i tarmen det lugnare.
6. Få i dig smärtstillande – naturligt
Fetter i oljor som rapsolja, linolja och hampolja kan fungera som smärtstillande. Här finns nämligen inflammationshämmande alfa-linolensyra som verkar som låga doser av ibuprofen eller acetylsalicylsyra. Även olivolja har en liknande effekt och innehåller oleocanthal. Det här kommer inte att bota din huvudvärk men Giulia Enders påpekar att om man ofta lider av huvud- eller mensvärk kan det bli bättre om man får i sig mer vegetabiliska fetter.
7. Krånglar magen? Kolla på frukten
Du har säkert hört talas om laktosintolerans och glutenintolerans – men fruktosintolerans? Jo, det kan faktiskt vara så att om magen krånglar kanske det är fruktsockret du har problem med. Fruktos finns inte längre bara i frukt utan används också för att söta livsmedel. En del frukt och grönsaker odlas också fram för att få sötare smak och innehåller då mer fruktos.
8. …och se upp med humöret
När matsmältningen är igång finns det en aminosyra som gärna hakar fast vid fruktos, tryptofan. Tryptofan behövs för att få serotonin. Finns det brist på serotonin kan man bli nedstämd och deprimerad. Men om magen är full med fruktos kan det bli svårt att absorbera det och vips förloras även typtofan. Med andra ord: Känner du dig nedstämd kolla även upp fruktosintolerans.
9. Lita på magkänslan
Tarmen, liksom hjärnan, har massor med nerver. Enligt Giulia Enders börjar forskningen alltmer upptäcka kopplingen mellan hur vi mår och tarmens nerver. Så att säga att man litar på sin magkänsla är inte bara struntprat.
Bonus 1: Så kryddad är din avföring
Onödigt vetande kanske vissa kalla det här, men visste du att bajset alltid är lika salt? Den sista delen av tarmen ser till att reglera salt- och vattenhalterna i vår avföring. Om det inte gjordes skulle vi behöva dricka mer vätska än vi gör.
Bonus 2: Så är det att jobba i magen
Våra organ och bakterier som jobbar med att ta hand om det vi äter har ett hårt liv – åtminstone om man ska tro Magnus Härenstam. Här hans klassiker ”Verkmästarn i magen” om hur det kan gå till på insidan.
Faktauppgifterna om tarmen kommer från boken Charmen med tarmen av Giulia Enders.