Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 18 juni 2019

Forskarlarm: Vi får i oss motsvarande ett kreditkort i veckan

Vi får i oss mikroplast motsvarande ett helt kreditkort i veckan – bara genom vanlig mat och dryck. Det visar en australisk forskningssammanställning som gjorts på uppdrag av WWF.

 En stor del av mikroplasten sprids via hav, sjöar och vattendrag.
En stor del av mikroplasten sprids via hav, sjöar och vattendrag. FOTO: WWF Pressbild

Vi människor får i oss fem gram mikroplaster varje vecka – det motsvarar ett helt kreditkort. Australiska University of Newcastle har gjort denna sammanställning som bygger på ett 50-tal vetenskapliga globala studier om människors intag av plast utifrån ett globalt snitt.

”Står infär plastkris”

I samband med publiceringen gick Världsnaturfonden (WWF) ut med tydliga krav på akuta åtgärder globalt för att hantera plastkrisen.

– Forskarnas analys är en skarp signal till världens regeringar att agera för att stoppa plastföroreningarna. Plast är ett problem som förorenar hav och vatten och nu finns det också i människokroppen, genom vattnet vi dricker, maten vi äter och luften vi andas. Vi står inför en plastkris som riskerar att få stora miljö- och hälsomässiga effekter, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Läs också: 5 giftfällor i köket som du inte kände till

Mikroplast i dricksvatten

Enligt sammanställningen får vi i oss 2 000 plastpartiklar per vecka, vilket blir ungefär 21 gram på en månad eller drygt ett kvarts kilo per år. Dricksvatten är en av de största källorna – per person är intaget 1 769 plastpartiklar per vecka via vattnet (främst flaskvatten, men också vanligt dricksvatten).

– Det är väldigt tydligt att mikroplaster är ett globalt problem. Även om länder sopar rent framför sin egen dörr betyder det inte att dessa mikroplaster inte kan komma in från andra håll, säger Kala Senathirajah, en av forskarna bakom sammanställningen, till amerikanska CNN.

Inga kända hälsorisker

Vi kan även få i oss plast genom livsmedel som salt, öl och skaldjur. Skaldjuren befinner sig i plastförorenade vatten hela livet och får plast i sina matsmältningssystem.

Enligt Livsmedelverket finns det i dag inga kända hälsorisker som kan kopplas till mikroplast i mat och dricksvatten. Mikropartiklarna tas upp dåligt av kroppen. Samtidigt är kunskapsluckorna stora när det gäller i vilken grad mikroplasterna påverkar människors hälsa och vår natur.

Läs också: Raws utmanar med sugrör av vass

Vad är mikroplast?

  • Mikroplaster är plastpartiklar och fibrer – i storlek från en mikrometer till 5 millimeter – som har skavts bort från förpackningar, plastkassar, byggmaterial, textilier eller andra plastprodukter. Mikroplast får vi i oss genom inandning, men också via mat och dryck.
  • I till exempel kosmetika och målarfärg används en annan sorts mikroplast, som redan från början tillverkas i mikroformat.
  • Det är osäkert hur lång tid som krävs för fullständig nedbrytning – vissa sorter antas bestå i flera hundra år.

Källa:SvD

Så kan du minska din plastanvändning

• Undvik engångsplast, tacka nej till sugrör och lock till engångsmuggar.

• Ta med egen mugg till take away-kaffet.

• Köp mindre färdigmat som kommer i plastförpackningar.

• Ta med egen kasse när du handlar – undvik plastkassar i butikerna.

• Välj färre produkter i butiken som är förpackade i plast.

• Undvik kosmetika, hygienprodukter och rengöringsmedel som innehåller mikroplast.

• Välj hellre kläder och textilier av naturmaterial än av syntet. Tvätta syntetkläder mindre ofta och vädra dem i stället.

• Lämna plastförpackningar till återvinning.

Källa: WWF

Läs alla våra artiklar om att plastbanta vardagen här

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen