Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 19 oktober 2018

Forskarna överens: Varma kläder skyddar inte mot förkylning

Det finns ingen koppling mellan hur du är klädd och förkylning. Det är forskarna överens om. Så här ligger det till.

 Atjo! Varken tjocka tröjor eller mössa ger dig skydd mot förkylning.
Atjo! Varken tjocka tröjor eller mössa ger dig skydd mot förkylning. FOTO: Itock

En varm jacka och halsduk är visserligen skönt att svepa om sig när kylan kommer, men det skyddar dig inte från att bli förkyld. Huruvida du blir sjuk eller inte handlar om helt andra saker.

Kläderna skyddar inte

I en känd studie, som forskare ofta hänvisar till, blev en grupp försökspersoner nerkylda utan varma kläder i ett kylrum. En annan grupp blev utsatt för samma kyla men fick klä sig varmt.

Bägge grupperna blev sedan sprayade med förkylningsvirus i ansiktet och det visade sig att hur försökspersonerna var klädda inte påverkade risken för smitta det minsta.

Läs också: Influensaepidemier varar längst i storstan

Sjuk av bakterier och virus

För det är ju inte nerkylningen i sig som gör oss förkylda, utan alla bakterier och virus som flyger och far genom luften. De kan inga varma kläder i världen stoppa. Inte heller immunförsvarets motståndskraft påverkas av det vi har på oss.

– Det kan ju vara bra att ha varma kläder så att man slipper frysa, men just förkylning hindrar man inte på det viset, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten till SVT.

Han menar att anledningen till att det blir fler luftvägsinfektioner under vinterhalvåret är att förkylningsvirus trivs bättre när det är kallt ute. Då kan de leva längre utanför kroppen och kan därför enklare nå oss människor.

Närmre varandra

En annan orsak är att både barn och vuxna är mer inomhus och närmare varandra när det är kallt ute. Då blir det en enkel match för virus och bakterier att ta sig från den ena till den andra.

Torr inomhusluft försämrar dessutom näsans naturliga förmåga att hindra smittan från att ta sig in. Även kall vinterluft gör näsan till en sämre grindvakt mot smitta.

Läs också: Ja, du kan faktiskt bli förkyld av vinterkyla!

Går genom isen

Men det finns ett undantag där nerkylning av kroppen faktiskt påverkar immunförsvaret. Det är om man till exempel har gått genom isen och kroppstemperaturen sjunker rejält.

Ändå sprids alltjämt myten om kopplingen mellan nerkylning och förkylning. Det kan bero på, menar Anders Tegnell, att vi kommer ihåg de gånger vi har blivit kalla och sedan förkylda. De gånger vi blivit kalla utan att bli förkylda, ja, de minns vi helt enkelt inte.

Källa: Svt, netdoktorn, Vårdguiden

Läs också: Stoppa förkylningen – 3 enkla huskurer

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen