Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 18 maj 2021

Forskarupptäckt om IBS: Tarm och hjärna hänger ihop

IBS-mage. Forskarna börjar förstå mer om varför tarmsjukdomen uppstår och hur besvären kan lindras.

 IBS är ofarligt men kan påverka livskvaliteten, det sociala livet och hur an mår. Typiska symtom är smärtor i magen, diarré och förstoppning.
IBS är ofarligt men kan påverka livskvaliteten, det sociala livet och hur an mår. Typiska symtom är smärtor i magen, diarré och förstoppning. FOTO: champja

Problem med mage och tarmar är så pass vanligt att det är en superfolksjukdom. Drygt 10-15 procent av den vuxna befolkningen har IBS som är en förkortning av engelskans Irritable Bowel Syndrome och innebär en störning i hur tarmen arbetar.

Därför är signalerna mellan hjärna och tarm viktiga

De senaste åren har allt större uppmärksamhet riktats mot den koppling som finns mellan tarmen och hjärnan. Ny forskning vid Sahlgrenska akademin visar att störningar i signalerna mellan hjärna och tarm och förändringar i tarmens mikrobiota har mycket stor betydelse.

– Hos IBS-patienter kan man se att det finns avvikelser både lokalt i tarmen och i hjärnans centrala nervsystem. Det betyder att patienter med IBS bör få flera olika behandlingar, både för att förbättra tarmfunktionen och signalerna från hjärnan till tarmen, säger Perjohan Lindfors, VD, gasteroenterolog och överläkare på Aleris specialistkliniker, som även forskar om IBS.

IBS ger smärtor, diarré och förstoppning

IBS är ofarligt men kan påverka livskvaliteten, det sociala livet och hur an mår. Typiska symtom är smärtor i magen, diarré och förstoppning.

– Man kan även uppleva besvär som trötthet, energilöshet, huvudvärk, ångest, depression, ledvärk och samlagssmärta, säger Perjohan Lindfors.

Kvinnor drabbas mest av IBS

Ofta utvecklas IBS mellan 20-40 års ålder, merparten är kvinnor och det tros bero på hormonella orsaker men även stress.

– Många kan uppleva att de får IBS-besvär efter en lång period av mycket stress eller efter en maginfektion. Om man har varit magsjuk så har man en förhöjd risk att drabbas av IBS och vi misstänker att själva infektionen skapar oreda i tarmen, säger Perjohan Lindfors.

Hjälper att äta regelbundet

För att få diagnosen IBS ska man under lång tid ha haft magont kopplat till förstoppning eller diarré, oregelbunden tarmaktivitet och gasbesvär.

– Vi vet att många kan bli betydligt bättre, en del blir nästan helt bra av att äta regelbundet, mindre portioner och skapa lugn och ro kring måltiden, börja röra sig mer och dra ner på stressen, säger Perjohan Lindfors.

Många blir också hjälpta av IBS-skola.

– Man lär sig mer om sjukdomen och vad man själv kan göra för att må bättre. Vi har gjort en studie som visar att internetbaserad IBS-skola kan fungera lika bra, säger Perjohan Lindfors.

Bra att äta färre jäsande kolhydrater

Kostbehandling är också ett alternativ. Så kallad ”low fodmap-behandling” där man minskar halten jäsande kolhydrater i kosten som kan trigga IBS-symtom.

– Man börjar med att utesluta dessa kolhydrater och därefter lägga till dem för att hitta en lämplig nivå. Behandlingen ska alltid göras tillsammans med en dietist.

Forskning riktar in sig på hjärnan

Det finns flera behandlingsverktyg för IBS som riktar in sig på hjärnan.

– Hypnos kan ha god effekt på IBS-besvär, det har man vetat länge, säger Perjohan Lindfors.

Färre symtom på IBS med hypnos

I en ny studie från Sahlgrenska akademin upplevde 40 procent av de behandlade patienterna stor minskning av symtomen. Den höll dessutom i sig på längre sikt. Majoriteten av de som blivit hjälpta hade effekt av behandlingen även sju år senare.

Hypnosterapi genomförs av psykologer och sköterska med hypnosutbildning i IBS och bygger på djup avslappning.

– Det handlar om att kunna hantera och ta kontroll över de känslor som uppstår när man får signaler från magen, säger Perjohan Lindfors.

Källa: Göteborgsuniversitet, magtarmförbundet, 1177 vårdguiden.

Läs också: Vanliga symtom på magkatarr

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen