Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 18 december 2018

Första hjälpen på landet: Så gör du vid skärsår, andnöd och hjärtinfarkt

Vid lite längre avstånd till vård är grundläggande kunskaper i första hjälpen viktigt att ha. Här är en guide för hur du ska hantera skärsår, andnöd och hjärtinfarkt.

 Skärsår och andnöd kan du många gånger behandla på egen hand, hjärtinfarkt kräver sjukhusvård.
Skärsår och andnöd kan du många gånger behandla på egen hand, hjärtinfarkt kräver sjukhusvård. FOTO: iStock

Skärsår i hemmet

Högläge: Håll den skadade kroppsdelen högre än hjärtat så att blod rinner undan och svullnad går ned.

Tryckförband: Ta en ren tygbit eller en kompress och tryck hårt mot såret så att kanterna går ihop. Efter cirka en kvart har den värsta blödningen ofta slutat.

Rengöring: Skölj såret under rinnande vatten och tvätta med en mild flytande tvål.

Plåstra om: Skärsår som är mindre än någon centimeter kan du plåstra om eller tejpa med sårtejp tvärs över glipan.

Håll koll: Inom något dygn kan såret bli infekterat. Då kommer det göra mer ont och huden runt blir röd och svullen. Tvätta i så fall såret med mild tvål flera gånger om dagen.

Kontakta vården

Om såret är djupt och fortfarande blöder efter 30 minuter kan det behöva sys. Helst ska det ske inom 12 timmar för att undvika infektioner. För sår i ansiktet gäller 24 timmar.

Nerver eller senor kan även ha tagit skada. Kontrollera att du kan röra på kroppsdelen och känseln är normal nedanför såret.

Var även uppmärksam på om såret börjar vara, rodnar kraftigt eller sprider sig, alternativt om du får feber. Om det var länge sedan du blev vaccinerad mot stelkramp, alternativt misstänker att du helt saknar vaccin, är det också läge att kontakta din vårdcentral.

Utrusta bilen och utflyktsväskan

Många länder i Europa har krav på vad som ska finnas i bilen, till exempel ett första hjälpen-kit. I Sverige har vi inga sådana lagar men om du planerar att köra längre distanser kan det ändå vara bra att tänka på.

Samma princip gäller för skogsutflykten. Det är lätt att slinta med en svampkniv eller snubbla och skrapa upp ett sår på foten. Se därför till att packa ned en förbandsväska när du ska ut på tur.

Första hjälpen-väskan ska innehålla: antibakteriell eller antiseptisk salva, elastisk binda, förband, mitella, pincett, plasthandskar, sax, silvertejp, steril spruta för rengöring av skärsår, sårtejp, tvål och en varmvattenflaska.

När någon sätter i halsen

Om någon satt i halsen är det första steget att försöka hosta upp föremålet. Om personen inte lyckas på egen hand behöver den hjälp genom ryggslag och buk- eller brösttryck. Dessa metoder skapar en luftstöt som pressar upp luft ur luftvägarna.

Gör så här:

Ge ryggslag: Ställ dig bakom personen. Luta personen framåt så mycket att huvudet är lägre ner än bröstet.

Håll en hand mot övre delen av personens bröst som stöd och ge med handloven fem snärtiga slag mellan personens skulderblad.

Ge buktryck: Stå kvar bakom personen. Knyt din hand och placera den med tumsidan mot personens mage, ovanför naveln och väl nedanför bröstbenet.

Fatta tag runt din knytnäve med din andra hand.

Tryck kraftigt inåt och uppåt fem gånger. Anpassa kraften efter personens storlek.

Gör serien med ryggslag och buktryck ytterligare två gånger eller tills föremålet har kommit upp.

Om ryggslag och buktryck inte hjälper är risken vid det här läget stor att personen tappar medvetandet. Då ska du istället ringa 112 och påbörja hjärt-lungräddning.

Ge hjärt-lungräddning

Du kan ge samma hjärt-lungräddning till alla personer över 1 år:

Börja med att lägga personen på rygg på ett plant underlag, helst på golvet eller marken.

Placera din ena handlov mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanpå. Tryck ner bröstkorgen 5-6 cm. Håll en takt av 100-120 tryck/min. Tryck 30 gånger, hårt och snabbt.

Växla sedan till mun mot mun-metoden:

Öppna luftvägen genom att lyfta hakspetsen med två fingrar och böj den medvetslösa personens huvud bakåt med hjälp av en hand på pannan. Kläm samtidigt ihop näsan med hjälp av tummen och pekfingret.

Ta ett vanligt andetag och låt den egna munnen täcka den medvetslösa personens mun. Blås långsamt och försiktigt in luft tills det syns att bröstkorgen höjer sig. Gör alltid två inblåsningar efter varandra.

Växla mellan att ge 30 bröstkompressioner och två inblåsningar med luft.

Fortsätt tills sjukvårdspersonal kommit till hjälp.

Vid hjärtinfarkt

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Hjärtinfarkt uppstår oftast av en blodpropp i hjärtats kranskärl som hindrar blodet och syret från att passera normalt. Ju tidigare du får vård för en hjärtinfarkt, desto större är möjligheten att begränsa dess utveckling.

Det finns en rad symptom på hjärtinfarkt. De vanligaste är:

• Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna.…

• Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna

• Illamående

• Andnöd

• Kallsvettning

• Rädsla och ångest

• Värk i ryggen

• Hjärtklappning och yrsel

• Influensaliknande besvär samtidigt med bröstsmärtor.

Också vaga symtom kan bero på en hjärtinfarkt. Samtidigt finns det flera ofarliga anledningar till bröstsmärtor så som infektioner och irritation i matstrupens slemhinna.

Misstänker du att någon i din närhet har fått en hjärtinfarkt ska du ringa 112. Har du frågor om mindre akuta tillstånd kan du kontakta sjukvårdsupplysningen på 1177.

Viktiga telefonnummer

1177

Smarta appar:

Rädda Hjärtat av HLR-rådet och Hjärt-Lungfonden guidar på svenska till hjärt-lungräddning med hjärtstartare och hjälp vid luftvägsstopp. Genom korta informationsfilmer får du snabbt instruktioner.

Röda Korset Första hjälpen från svenska Röda korset guidar dig vid brännskador, blödning, hjärtinfarkt och luftvägshinder, med mera.

Vårdguiden 1177 innehåller bland annat e-tjänster, fakta och råd, information om närmaste vårdcentral.

Behandling med hjärtstartare

Enligt Riksförbundet Hjärtlung sker det årligen cirka 5500 hjärtstopp utanför sjukhus och endast omkring 600 av de drabbade överlever. Upp till 70 % fler liv hade kunnat räddas om hjärt-lung hade startats direkt och en hjärtstartare använts inom 3 minuter.

Hjärtstartare, eller defibrillator, används för att ge elstötar på en person som drabbats av hjärtstillestånd och ska kombineras med hjärt-lungräddning. Hjärtstartare finns utplacerade i offentliga miljöer så som på kontor och gym. Riksförbundet Hjärtlung kämpar för att kartlägga hjärtstartare över hela landet och få fler registrerade i Svenska Hjärtstartarregistret.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen