Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 20 februari 2017

Första hjälpen! Så hanterar du mänskliga energitjuvar

De öser sin oro och olust över dig, är bara intresserade av sig själva – och suger upp all din energi. Så här hanterar du mänskliga gödselspridare för att slippa gå under själv.

FOTO: Mostphotos

Gödselspridare, energitjuvar eller rätt och slätt svarta hål. Lite så kan de kännas, de där personerna med en trist förmåga att dränera sina medmänniskor på energi.

– I en god relation ger och tar man ömsesidigt. Men energitjuvar är bara intresserade av sig själva och avlastar sina olustkänslor på andra för att må bättre. De är tagare, aldrig givare, säger Ingalill Roos, samtalsterapeut och författare till boken Energitjuvar: I familjen, relationen och på jobbet.

Ältar egna problem

– En av mina klienter hade blivit helt dränerad av en väninna som bara ville älta sina egna problem. Väninnan krävde att bli lyssnad på och ställde aldrig några frågor tillbaka, berättar Ingalill Roos.

Men så hände något – kvinnan, som liksom sin väninna led av utmattningsdepression, markerade och satte en gräns.

Inte elakt dra gräns

– Min klient sa till väninnan: ”I dag kan jag inte lyssna på dig för jag har så mycket med mitt eget”. Att hon till slut stod på sig var jättebra. Man måste förstå att man inte är elak för att man drar en gräns, det handlar om självrespekt och om att lita på sina egna känslor, säger Ingalill.

Skälen till varför vissa människor fastnar i ett energitjuvsbeteende varierar. Men enligt Ingalill är det vanligt att de drivs av känslor av underlägsenhet eller av att inte ha blivit bekräftade i barndomen.

4 bra råd – så hanterar du energitjuven

1. Identifiera energitjuven

Ställ dig frågan: ”Blir jag glad och upplyft av den här personen, eller trött och nedstämd?”. En människa som gång på gång tar kraft från andra är en energitjuv.

2. Bli medveten

Energitjuven vill vara i överläge och få dig att känna skuld och skam. Till exempel, en energitjuv som ständigt pratar om sina problem och sjukdomar tycker att du är elak om du slutar lyssna. Här behöver du inse att du inte gjort något fel. Tvärtom, DU är den som är utsatt.

3. Våga markera

Det är inte alltid lätt, men det enda sättet att bryta energitjuvens makt är att dra gränser. Du får ta det steg för steg, börja smått om det känns svårt.

4. Skapa avstånd

Om din partner är en energitjuv kan det vara knepigt. Kanske behöver du/ni professionell hjälp för att ta er ur situationen? Handlar det om en väninna du värdesätter men inte riktigt orkar med kan du kanske att du ser till att ni träffas mindre ofta.

Inse också att du inte behöver vara så förtvivlat social och artig i alla lägen. Du måste inte fråga din energitjuvande kollega hur helgen varit när ni ses på måndag morgon. Det räcker att säga hej.

Om energitjuven säger sårande eller dumma saker kan du markera avstånd på ett vänligt och sansat sätt genom att säga: ”Vi ser det inte på samma sätt.” eller ”Nu förstår jag inte riktigt hur du menar.”

4 varningstecken på att du själv är en gödselspridare

1. Du låter inte andra berätta

Fundera över dina senaste möten med andra människor. Fick de chansen att berätta något om sig själva och intresserade det dig i så fall? Om inte kanske det är DU som är energitjuven.

2. Dina behov går alltid först

Du tycker alltid att dina problem är större och värre än andras. Du ser ner på andra och tycker att dina behov alltid är viktigare än alla andras.

3. Du tar offerrollen

Du spelar offer för att få bekräftelse och uppmärksamhet. Om någon har invändningar eller inte orkar lyssna på dina litanior stämplar du raskt den personen som elak och okänslig.

4. Sätter andra på plats

Du gillar att tala om vad som är fel hos andra och sätter gärna andra på plats, även dina vänner.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen