Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 28 maj 2018

Fotvårtor – så behandlar du dem

Fotvårtor är oftast ofarliga men kan vara nog så irriterande och fula. Här får du veta allt du behöver för att behandla dem och bli av med gisslet.

 Få fina fötter i sommar – utan fotvårtor.
Få fina fötter i sommar – utan fotvårtor. FOTO: Istock

Fotvårtor uppstår på grund av ett virus och de brukar försvinna av sig själva. Men det kan ta lång tid, ibland flera år, och det går att skynda på läkningen. Här får du veta hur.

Så behandlar du fotvårtorna

Går du till en fotspecialist skrapas vårtvävnaden bort med en skalpell. Därefter penslar eller fryser man vårtorna.

På hemmaplan kan du prova något av de här metoderna. Tänk på att det är betydligt svårare för vuxna att få bukt med vårtorna på egen hand.

1. Vårtmedel från apoteket

Gör så här:

1. Du ska börja med att mjuka upp vårtan i varmt vatten.

2. Steg två är att fila ner vårtan med en fil, nagelfil eller fotfil funkar bra. Fila så mycket det går – utan att den börjar blöda!

3. Nu är det dags för vårdmedel. Finns att köpa receptfritt på apoteket som vätska och plåster. Om det är ett barn som har fotvårtan så finns det medel med olika åldersgränser. Läs också: Fotvårtor – så undviker du dem

2. Frys vårtan

Att frysa bort fotvårtan brukar vara ett snabbare sätt att behandla. På apoteket finns d olika varianter, exempelvis gel, stift och sprej. Följer du bruksanvisningen noga kan det ibland räcka med en behandling.

3. Specialplåster

Om fotvårtan gör ont finns avlastande specialplåster på apoteket.

Uppsök läkare!

Var uppmärksam på följande om du har fotvårtor. Känner du igen något eller några av punkterna nedan ska du uppsöka läkare:

• Om vårtan är sårig och/eller blöder.

• Om du har diabetes bör du kontakta vårdcentralen för hjälp med vårtor.

• Om vårtan sitter svårtillgängligt eller extra olämpligt.

Källor: Vårdguide, fotspecialisten Amina StåhlLäs också: Slipp fotproblem! Enkla tips som förebygger 7 bekymmer

Gammaldags huskurer mot fotvårtor

Fotårtor har behandlats i alla tider, långt före både apotek och fotspecialister kom till undsättning. Här är några hemmagjorda huskurer mot fotvårtor.

Vitlök. Den här metoden går ut på att du gnuggar en färsk delad vitlöksklyfta på vårtan så att den täcks av vitlökssaft. Sedan lägger man vitlöken med snittytan mot vårtan och tejpar fast med förbands- eller kirurgtejp. Samma procedur upprepas varje kväll i cirka tre veckor.

Bananskal. Insidan av ett bananskal lär också vara bra mot fotvårtor. Man klipper eller skär en liten ruta av bananskalet, så stor att den täcker vårtan. Sedan sätter man den lilla biten med insidan mot vårtan och tejpa fast den med förbandstejp. Bananbiten ska sitta ett eller två dygn. Fukten lär luckra upp vårtan så att den blir lätt att pilla bort.

Äppelcidervinäger. En populär metod är att doppa en bomullstuss i vinäger och lägga mot vårtan. Fäst med plåster eller förbandstejp. Upprepa ett par gånger om dagen till vårtan faller av.

Örter och oljor. En del provar tea tree-olja mot fotvårtor. Även citronolja lär vara effektivt.

Rå potatis och fläsk. Förr i tiden gned man även in fotvårta med fläsksvål, rå potatis och regnvatten. Läs också: Fina och friska fötter – gör så här

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen