Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 23 augusti 2021

Frukt och grönt håller hjärnan pigg

Ät frukt och grönsaker om du vill hålla hjärnan i topptrim! Det visar en stor undersökning i USA som visar på att det klassiska rådet att äta mycket frukt håller än i dag.

 Äpple gör hjärnan gott!
Äpple gör hjärnan gott! FOTO: Istock

Förklaringen är enkel, i frukt och grönsaker finns det flavonoider som är bra för minne och förmågan att tänka. Men brukar ju säga att ”ett äpple om dagen är bra för magen” men det är inte bara magen som mår bra av äpplen, blåbär och paprika utan även hjärnan har bättre förutsättningar om kroppen får ett inflöde av flavonoider.

Undersökningen i USA har, enligt Sveriges Radio, undersökt 50 000 kvinnor och 30 000 män under 50 år och sett att de som äter frukt och grönsaker dagligen har väsentligt mindre risk att drabbas av sämre tankeförmåga.

Kan bli genombrott

Forskning inom detta område på Karolinska institutet har lett fram till att man tror sig ha hittat ämnet bland flavonoiderna som stöttar hjärnan och det kan komma att bli ett genombrott i läkemedelsforskningen kring demenssjukdomar.

Läs också: Här är frukten som vässar hjärnan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen