Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 5 maj 2017

Fyll flaskor och burkar med naturens sprittande läkekraft! 4 smarta metoder!

Nu spränger gröna örter upp i skog och mark! Fram till midsommar anses läkeörterna vara extra kraftfulla, så passa på att plocka dem nu. Här är fyra enkla sätt att bevara läkeämnena.

Bild 1/2
Bild 2/2

Naturen riktigt slösar med växtkraft just nu. Och enligt örtterapeuten Marie-Louise Eklöf, som driver Inspira Det gröna apoteket i Stockholm, är kraften i läkeörterna som starkast den här tiden också. Så det är rätt tid att gå på örtvandring just nu. Ta med en korg och sax – och är du osäker ska du bara plocka hem de örter du känner till. Sen kan du konservera läkekraften på olika sätt så att den varar långt fram i vinter!

4 sätt att bevara läkeörter på

1. Torka örter

Dried organic nettle leaves, alternative medicine concept

Plocka blad och/eller blommor och bred ut örten glest på ett lakan eller annat rent underlag – i ett torrt och varmt rum. Viktigt att det inte uppstår mögel. Rör om lite bland växtdelarna varje dag. Torkningen är klar när örten helt torr och lätt kan smulas sönder. Rötter är bäst att torka i torkapparat eller i ugnen på 30-40 grader. Vissa blommor som rölleka, johannesört, med flera kan torka hängandes upp och ned i buketter.

Lägg sedan i väl rengjorda och mörka burkar, gärna glasburkar. De torkade örterna kan sedan användas till örtteer, örtbad och infusioner (en slags starkt örtte för utvärtes bruk).

Bra örter att torka är nässlor, johannesört, rölleka och kamomillblommor. Av torkade nässlor kan du göra ett stärkande nässelpulver

2. Gör egen läkeolja

Essential oil made from marigold on a white background

Plocka rena, fräscha och torra blommor och lägg dem i en glasburk, fyll till cirka 80 procent. Häll över kallpressad olja, gärna rapsolja, så att den helt täcker blommorna. Låt stå i tre veckor, rör om varje dag och peta ned kronblad sticker upp ovanför oljan så att det inte blir mögel.

Efter tre veckor silar du bort blombladen genom ett finmaskigt filter, typ ett kaffefilter av nylon. Häll sedan växtoljan i rena, gärna bruna burkar (eller vanliga glasburkar med mörkt tyg eller papper lindat runt). Skriv växtsort och datum på burken och förvara svalt.

Bra blommor till växtolja är johannesört (bra vid muskelvärk), ringblomma (mjukar upp huden) och lavendel (lugnar och mjukar upp huden).

3. Gör egen tinktur

iStock_000085274759_Large

Tinkturer görs bland annat med hjälp av alkohol eller glycerin/glycerol. De passar bra till omslag och kompresser. Tinkturer med alkohol kan användas även för invärtes kurer, man tar cirka 20 droppar i ett glas vatten tre gånger per dag.

Lägg färska eller torkade örter en ren glasburk, häll över 40-procentigt okryddat brännvin. Om det är färska örter ska mängden vara en del ört till 5 delar brännvin, för torkade örter är det en del ört till 10 delar brännvin. Låt blandningen stå i två veckor, skaka lite varje dag. Sila genom finmaskigt nylonfilter och häll upp på en liten flaska, gärna med pipett. Blir bottensatsen grumlig, sila en gång till. Har lång hållbarhet. Glycerin (glycerol) finns på apoteket – blanda 7 delar glycerin med 3 delar vatten till utvärtes tinktur. Samma mängd örter som ovan.

Bra örter för tinkturer är ringblomma, som har en immunstärkande och inflammationsdämpande effekt och johannesört som har en antinflammatorisk effekt utvärtes (tänk dock på att johannesört kan påverka effekten av p-piller och vissa läkemedel).

4. Koka egen örtsirap

Thyme Essential Oil Bottle

Vissa örters och växters läkeämnen passar bra att koncentreras genom att kokas ned i en sirap, som timjan. Täck 50 gram torkad timjan med vatten i en liten kastrull. Låt puttra under lock i 10 minuter, sila. Mät vätskan och tillsätt lika mycket socker, låt koka ner till sirap. Häll upp i glasburk eller glasflaska. Ta sedan en-två teskedar vid behov.

  Källor: Gröna Apoteket av Marie-Louise Eklöf, Lisens gröna värld av Lisen Sundgren och Fytomedicin av Hans Bertil Juneby.

  Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Missa inte vår webbshop

  Lär dig i din takt

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen