Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 21 maj 2019

Gå ner i vikt med KBT

Dina känslor styr hur du äter. Med hjälp av KBT-behandling kan känsloätare gå ner i vikt.

 Med hjälp av KBT hjälper dietisten Helena Järnåsen överviktiga att varaktigt går ner i vikt.
Med hjälp av KBT hjälper dietisten Helena Järnåsen överviktiga att varaktigt går ner i vikt. FOTO: Istock

Övervikt och fetma blir allt vanligare. 51 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har övervikt eller fetma, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Det beror främst på att vi äter för mycket och rör oss för lite.

Allvarliga sjukdomar av övervikt

Övervikt, och framförallt fetma, ökar risken för en rad sjukdomar, så som högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdomar, diabetes typ 2, artros och cancersjukdomar.

Läs också: Diabetessjuke Thomas gick ned 35 kilo – och blev symtomfri

KBT mot övervikt

För att hjälpa patienter som vill gå ner i vikt erbjuder vårdcentralen i Tannefors i Linköping kognitiv beteendeterapi, KBT. Dietisten Helena Järnåsen handleder viktgrupper med KBT-behandling sedan tio år.

– De flesta vet precis hur vi borde äta men får inte till det. Många har testat olika dieter och känner sig värdelösa som inte lyckas. Men övervikt handlar om känslor, säger hon.

Äter av stress och oro

Det kan vara känslor som oro, stress, krav och irritation eller andra negativa känslor.

– Många äter också av glädje, på semestern, roliga aktiviteter på jobbet och trevliga middagar med släkt och vänner. Det spelar ingen roll vilken diet du följer så länge du äter på känslor, säger Helena Järnåsen.

Varaktig viktnedgång

KBT-metoden har i studier vid Karolinska Institutet visat sig effektiv vid känslomässigt ätande och leder till snabb och varaktig viktnedgång.

Går ner 10 kilo

I våras deltog 10 personer i viktgruppen vid Tannefors vårdcentral, män och kvinnor mellan 18 och 60 år med övervikt eller fetma. De flesta går ner tio kilo i vikt under kursen. Efter två år kan en grupp ha gått ner omkring 18,7 kilo i genomsnitt.

– Många får ett mer avslappnat sätt till mat och fortsätter att gå ner i vikt, säger Helena Järnåsen.

Metod i 12 steg

KBT-metoden följer 12 steg där deltagarna arbetar med att kartlägga sina tankar, känslor och ätbeteende. När äter man för mycket och varför?

Övervikt handlar om känslor

Metoden bygger på Stahremetoden som utvecklats av Lisbeth Stahre, KBT-terapeut och medicine doktor i psykiatri vid Karolinska institutet.

Hennes bok Övervikt handlar om känslor används i kursen. Deltagarna får lära sig hur stress, självkänsla, negativa tankar och förmåga att sätta gränser påverkar ätbeteendet.

Ser snabbt ett ätmönster

Man får hemuppgifter som går ut på att fundera över vad som hänt under dagen och hur känslorna har påverkat ätandet. Det gör att man snabbt ser ett mönster.

– Många upptäcker att de hamnat i duktighetsfällan och snällfällan. Man tillgodoser andras behov men inte sina egna, säger Helena Järnåsen.

Våga säga nej

Hon menar att det många gånger handlar om att våga möta sina egna känslor och lära sig säga nej.

– Vanliga reaktioner är att man gråter, man känner att man har tryckt ner sig själv under en stor del av livet och inte tagit så stor plats, säger Helena Järnåsen.

Ändra kost- och motionsvanor

Deltagarna träffas varje vecka under 12 veckor. Därefter träffas de glesare under två år.

– De får hjälp att ändra sina kost- och motionsvanor. Promenera, cykla, simma och gå på gym men även vardagliga sysslor som att jobba i trädgården är hälsosamma aktiviteter, säger Helena Järnåsen.

Plockar bort sött

Deltagarna följer ett kostschema som talar om hur mycket kolhydrater, fett och protein de kan äta. Man plockar även bort det söta ur kosten.

– Ett första steg för att bryta ett känslomässigt ätande kan vara nya regelbundna kostvanor med mycket grönt. Hunger föder sug och gör oss mer sårbara för snabba impulser.

Trilla tillbaka

Det är lätt att trilla tillbaka och känsloäta, säger Helena Järnåsen.

– Det kan vara en tragisk händelse, skilsmässa eller dödsfall, eller andra svårigheter. När känslorna går upp går förståndet ner.

Kan liknas vid ett sorgearbete

Att förändra ett beteende för att gå ner i vikt och hålla vikten kräver tid och motivation.

– I många fall kan bearbetning av känslor och ätbeteende liknas vid ett sorgearbete. Man får inte längre ha den där stunden då man tröstar sig med något gott utan måste fylla den med något annat.

Läs också: Ny metod mot diabetes: ”Jag gick från fet och sur till sund och levnadsglad”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen