Går magbesvären inte över? Våga gå till doktorn
Om din mage ständigt krånglar kan du ha en tarmrubbning. Det är oftast ofarligt men jobbigt och plågsamt. Därför bör du söka vård.
Funktionella tarmrubbningar, alltså störningar i tarmfunktionen som inte beror på inflammation, är ett allt vanligare problem. Minst en av fem svenskar är drabbad.
– Det är mycket möjligt att det dessutom finns ett mörkertal. Många tycker det är genant att diskutera problem med mage och tarm och drar sig för att söka vård, säger
Johan Bark, specialistläkare i gastroenterologi, hepatologi och internmedicin.
Svår att upptäcka
De allra flesta med de här besvären får diagnosen IBS eller Irritable Bowel Syndrome. Det finns inget riktigt bra namn på svenska men IBS är en vanlig form av icke-inflammatoriska tarmproblem. Oftast går det inte att upptäcka några synliga fel på tarmkanalen och sjukdomen ger inga bestående skador. Men den kan vara nog så besvärlig för det. En trasslig mage sänker definitivt livskvaliteten. Dessutom är det viktigt att få en diagnos för att andra sjukdomar och överkänslighet ska kunna uteslutas.
– En känsla av svullnad i buken, magknip, ökad gasbildning och förändrad avföring är vanliga symtom på flera olika sjukdomar, inte bara IBS. Därför ska man vända på alla stenar och göra en ordentlig utredning, säger Johan Bark.
IBS smittar inte och kan inte utvecklas till cancer eller något annat allvarligt. Kvinnor löper lite större risk att drabbas än män och besvären kan dyka upp när som helst i livet.
– Fast många av dem som söker vård är relativt unga.
Trots att det har forskats mycket om IBS är det inte helt klart vad sjukdomen beror på. Många faktorer spelar antagligen in, men vilka och exakt på vilket sätt är svårare att säga.
– Mag- och tarmsjukdomar har generellt en väldigt komplex bakgrund. Något man sett hos många IBS-patienter är att de av någon anledning upplever fullt normala tarmrörelser som smärtsamma. Det finns också en koppling mellan psykiska besvär, som till exempel depression, och IBS. En annan gemensam nämnare för IBS-drabbade är att de har en rubbning i bakterieflorans olika komponenter och det är inte ovanligt att sjukdomen debuterar efter en tarminfektion.
En relativt ny men lovande behandling mot IBS och tarmrubbningar är faecestransplantation. Metoden går ut på tarmbakterier från en frisk donator sprutas in i tarmen på patienten. Därigenom normaliseras tarmfloran förhoppningsvis och symtomen kan mildras eller försvinna.
– Det här är i sin linda men i många fall ger en faecestransplantation väldigt goda resultat. Metoden har prövats även på patienter med inflammatorisk tarmsjukdom och i vissa svårbehandlade fall har man fått bra effekt även på dem, säger Johan Bark.
Fibrer kan förvärra
Tvärtemot vad många tror verkar inte kosten i sig kunna orsaka IBS. Däremot kan symtomen förstärkas av vissa livsmedel. Stora mängder fibrer kan till exempel bidra till gasbildning och fet mat till diarré.
Att magen reagerar vid akut stress kan de flesta av oss skriva under på. Tillfälligt magknip och kanske lös mage är en naturlig följd av att vi blir rädda eller nervösa. Men kopplingen mellan långvarig ”vardagsstress” och mag-tarmbesvär är lite mer komplicerad.
– Stress är en av flera faktorer att ta hänsyn till vid till exempel IBS och magkatarr men den utlöser inte sjukdomarna, säger Johan Bark.