Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 5 juli 2018

Getbonden Oscar anordnar getyoga

Kumlaby

Getbonden Oscar Fjärrstrand utanför Sala i Västmanland låter sina djur vårda stressade människor. Han är en av de första i landet att erbjuda getyoga på sin gård.

Artikeln publicerades första gången i juli 2018.

Oscar Fjärrstrand är en 21-årig kille som drivit företaget Fjärrstrands jord & skog i Kumlaby sedan hösten 2016.

På lördagar och söndagar samlas ett 20-tal personer i gethagen och rullar ut sina yogamattor och börjar göra olika yogapositioner. Människor reser från Norberg, Gävle, Västerås, Enköping och Stockholm för att yoga och mysa med hans ulliga killingar.

Läs också: Se nyfödda lappgeten Melker

Stadsbor får träffa djur

– Över hundra personer har redan varit här. Om man är stadsbo och inte har tillgång till djur tror jag att det här är ett jättebra alternativ. Getter är så lugna och sociala. De vill vara med och är väldigt mysiga, berättar getbonden Oscar Fjärrstrand.

 Alla kommer inte för yogan, utan för getternas skull. Getterna knuffas och nafsar lite, tuggar på håret och slickar en i ansiktet – och alla skosnören knyter de upp.
Alla kommer inte för yogan, utan för getternas skull. Getterna knuffas och nafsar lite, tuggar på håret och slickar en i ansiktet – och alla skosnören knyter de upp. FOTO: Helene Lindbäck/Helenes hälsoshop

Getbonde sedan flera år

Han har haft getter sedan han började på lantbruksskolan 2014, men nu har han utökat med hundra små bockkillingar från Sörbro gård, mellan Gnesta och Trosa. Det var fem gånger så många som han hade planerat att köpa.

– Jag hade tänkt mig 20. Men det hade fötts 200 killingar på tre dagar. Så de frågade om jag kunde ta hundra. De gör produkter på getmjölk och har ingen avsättning för bockkillingar, säger Oscar Fjärrstrand.

Uppfödda med nappflaska

 När det regnar så flyttar getyogan in i den gamla koladugården. Då blir getterna mera aktiva och det blir mer närkontakt mellan djur och människor.
När det regnar så flyttar getyogan in i den gamla koladugården. Då blir getterna mera aktiva och det blir mer närkontakt mellan djur och människor. FOTO: Privat

De var bara två veckor när de kom till honom så han fick föda upp alla med mjölkersättning.

– Jag är deras mamma och de är väldigt präglade på människor. När man håller på med getter blir de helt fantastiska.

Läs också: Se filmen på getyoga i Veddige

FOTO: Privat

Ännu vet han dock inte riktigt vad han ska göra med alla getterna. Hans plan är att försöka skapa en marknad för getkött.

– Jag vet att någon på Öland gör getkorv. Jag tänker i så fall göra alla produkter själv och sälja köttlådor och charkuterier till restauranger, säger Oscar Fjärrstrand.

Stort intresse för getbonden Oscars getyoga

FOTO: Privat

För närvarande är dock intresset för getyogan ganska stort.

– En del som kommer hit blir helt i extas och vill inte åka hem. De vill sitta och kramas med getterna.

Oscar Fjärrstrand berättar om en kvinna med posttraumatisk stress, som bara satt stilla och lät getterna klättra på henne.

– Jag blir extra glad om vi kan hjälpa någon som mår dåligt. Getter har så mycket kärlek att ge. De dömer ingen. De är underbara.

 ”Getter är så lugna och sociala. De vill vara med och är väldigt mysiga”, berättar getbonden Oscar Fjärrstrand.
”Getter är så lugna och sociala. De vill vara med och är väldigt mysiga”, berättar getbonden Oscar Fjärrstrand. FOTO: Privat
 Ann-Sofie Wirman tog en selfie när hon gjorde getyoga i Kumlaby utanför Sala.
Ann-Sofie Wirman tog en selfie när hon gjorde getyoga i Kumlaby utanför Sala. FOTO: Privat

Läs också: Getyoga – nästa stora hälsotrend?

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen