Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 20 april 2017

Gill hjälper människor med psykisk ohälsa på sin gård: "Grön rehab är bra för själslig balans"

Lider du av psykisk ohälsa? Då kan grön rehabilitering vara rena medicinen – och en väg tillbaka till bättre hälsa.

Bild 1/2 FOTO: Christel Lind
Bild 2/2

På Kärramosse gård utanför Varberg erbjuds grön, natur­understödd rehabilitering för människor som alltför länge ignorerat kroppens varningssignaler och gått rakt in i den berömda ”väggen” med långtidssjukskrivning som följd.

– De som kommer till oss är kvinnor i alla åldrar, alla med någon form av stressrelaterad ohälsa. Majoriteten har haft det som kan kallas duktig flicka-syndromet, säger Gill Croona, som startade Grön hälsa och rehab för tre år sedan.

I grön rehabilitering använder man sig av naturens och djurens läkande krafter på människor som lider av psykisk ohälsa till följd av stress, utmattning, missbruk eller ätstörningar.

Kom i själslig balans

– Att grön rehab verkligen fun­gerar bevisas av att inte en enda av deltagarna har återgått i passivitet efter att ha varit på Kärramosse gård. Antingen har de börjat jobba igen, arbetstränat eller startat en utbildning. Alla har fått en bättre psykiskt hälsa vilket är målet med verksamheten, säger Gill.

Hon menar att grön rehab är det bästa sättet att komma i själslig balans och på sikt bli frisk.

– Det säger sig självt, urtidsmänniskan levde i samklang med djur och natur och vi har inte förändrats sedan dess. Det konstlade samhälle vi byggt upp i dag, där stressen och den psykiska ohälsan ökar, är för­ödande för många. Vi ger oss sällan tid för återhämtning utan kör bara på. Och det är då man hamnar hos oss, säger Gill, som är sjuksköterska i botten, filosofie doktor i pedagogik, utbildad inom djur- och naturunderstödd rehabilitering samt certifierad ridterapeut.

Positiva forskningsresultat

Arbetet på gården är influerat av rehabträdgården på Alnarp som är en föregångare där man tidigt testade grön rehab, med gott resultat.

Den forskning som gjorts, bland annat på Alnarp, visar entydigt att både kropp och själ mår bra av grön rehab och att människor tillfrisknar.

Kärramosse gård ligger naturskönt inbäddad mellan hagar, ängar och bokskogar. Det första man som stressad storstadsmänniska slås av är tystnaden, enbart avbruten av gnäggande, jamande, bräkande, skällande, kvittrande och kackel från hönshuset. Ljuden är som balsam för själen.

En känsla av att befinna sig i Bullerbyn kommer över mig när jag klappar hundarna Lisa och Sluggo, åsnan Ior, hästarna Stella och Olga och på håll får beskåda shetlandsponnyn Bosse, innan jag slutligen hamnar i hönsgården där tuppen Zorro är herre på täppan.

I stallet ligger katterna Svenne och Lotta och spinner.

– Djuren är våra viktigaste medarbetare, säger Gill.

Mycket kretsar kring hästarna

På gården finns plats för sex deltagare och de flesta stannar i mellan tre och sex månader. Tre dagar i veckan samlas man halv tio på morgonen för att morgonfika och planera dagen. Därefter väntar olika aktiviteter, i mån av lust och ork.

– Många har hållit på med hästar när de var unga och de vill återuppleva den tiden, rida, rykta och pyssla med Stella och Olga. Ofta sadlar eller selar vi på dem och rider eller kör en sväng, säger Gill, som driver verksamheten tillsammans med Kajs-Marie Unosson, socionom, legi­­timerad psykoterapeut och utbildad inom naturunderstödd rehabilitering.

Nu under våren tillbringas en hel del tid i växthuset där deltagarna bland annat får så.

– Det handlar inte bara om att plantera ett skott. Att så innehåller många metaforer som vi kan applicera på oss själva. Till exempel går det inte att stressa en planta utan den måste få växa i sin egen takt, den behöver näring, vatten och vila för att må bra, precis som vi människor. Dessa basala behov har våra deltagare ofta glömt bor, berättar Gill och fortsätter:

– Det händer att de är så trötta de första dagarna att de bara behöver vila och acklimatisera sig. För dem kan det räcka att gå en promenad eller sakta gunga i hammocken. All verksamhet utgår från individens behov. Många har levt i en kravfylld miljö där de bara sagt ja till allt. De behöver lära sig att säga nej.

För den som har behov av en stunds total stillhet har Gill låtit bygga om en jordkällare till ett litet kapell.

– Det har inget med religion att göra utan är ett ställe för meditation.

Njuter av alla årstider

Rider och kör Stella och Olga gör man året runt men under den mörka årstiden eller om det regnar ställer man om till inomhusverksamhet. Då bakas det bröd, syltas, tvättas ull, tovas och kardas.

Men nu njuter man av att sommaren snart är här och att man kan bada och ro i den närbelägna sjön.

– Att leva kravlöst, få njuta av tillvaron och utföra meningsfulla naturbaserade aktiviteter är själva kärnan i rehabiliteringen. 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen