Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 19 december 2017

Glada barn äter mer hälsosamt

Bra matvanor har en tydlig koppling till bättre självkänsla, mindre känslomässiga problem hos barn, visar en studie.

FOTO: Petar Chernaev

Det går att se tydliga statistiska samband mellan hälsosam kost och hur barnen mår psykosocialt, exempelvis vad gäller relationer, självkänsla och graden av känslomässiga problem.

Det säger Louise Arvidsson, folkhälsovetare vid Göteborgs universitet. Tillsammans med sina forskarkollegor studerade hon 7 675 barn i åldrarna 2–9 år i åtta europeiska länder.

– Vår studie tyder på att hälsosam kost kan förbättra barns välmående, säger hon till Forskning.se.

Läs också: Ny forskning: Fibrer bra för humöret

Från hela Europa

Barnen i studien kom från Belgien, Cypern, Estland, Italien, Spanien, Sverige, Tyskland och Ungern. De som uppvisade en hög följsamhet till de riktlinjer för hälsosam kosthållning som finns, när studien började, uppvisade två år senare bättre självkänsla och mindre känslomässiga problem, jämfört med jämnåriga.

I riktlinjerna för hälsa ingick att begränsa intag av raffinerat socker och fett, att äta fiberrika livsmedel samt fisk, frukt och grönsaker.

– Det var lite överraskande att se att sambandet mellan hälsosam kost och bättre välmående två år senare var oberoende av barnens socioekonomiska bakgrund och kroppsvikt, säger Louise Arvidsson, till Forskning.se.

Läs också: Därför ska du äta baljväxter varje dag – 5 viktiga hälsoskäl

Avser statistiska samband

Fiskintag hade ett statistiskt samband med lägre nivåer av känslomässiga problem samt till graden av självkänsla och kompisrelationer. Det gick till och med att se ett positivt statistiskt samband mellan nivåerna av fullkornsintag och kompisrelationer.

Studien visade även att konsumtion av frukt, grönsaker, socker och fett går att koppla till bättre välmående, samt att graden av självkänsla kunde kopplas nivåerna av sockerintag.

Studien avser statistiska samband av självrapporterade data från föräldrar och resultaten ska inte tolkas som orsakssamband.

Läs också: Nya spännande rön: Därför ska du äta rödkål året runt!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen