Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 26 januari 2017

Glömt igen? Här är kryddan som hjälper minnet på traven

När minnet sviker, lukta på rosmarin. Forskare vid Northumbria University har upptäckt att friska vuxna minns bättre om rummet fylls med doften av rosmarin.

FOTO: Istock

I viktorianska tiders blomsterspråk betydde rosmarin just minne. Att binda med en kvist rosmarin i buketten till en älskad kunde vara ett sätt att fråga ”minns du mig?” eller önska att den som fick buketten skulle minnas givaren för alltid.

Bukett från förr med mening. Rosmarin för minne, myrten för äkta kärlek, rosor betyder skönhet och lavendel tystnad. Borstnejlikan står för mod och pensé för goda tankar.

Det var kanske mer korrekt än man kunde tro. Forskare vid brittiska Northumbria University har upptäckt att rosmarinolja kan förbättra en viss typ av minnesförmågor.

Kan förbättra långtidsminnet

Tidigare studier som forskarna gjort visade att rosmarindoft kunde förbättra långtidsminnet och förmågan att räkna tal i huvudet. De senaste rönen breddar bilden.

– I den här studien testade vi det prospektiva minnet som handlar om förmågan att minnas händelser som kommer att inträffa i framtiden och att komma ihåg uppgifter som ska göras en speciell tid, något som är oerhört viktigt i det dagliga livet, säger Mark Moss, chef för psykologiska institutionen på universitetet i ett pressmeddelande.

Det kan handla om att komma ihåg en födelsedag, att kunna planera ett jobb som ska vara klart en speciell tid eller minnas att ta sin medicin varje dag.

Rosmarindoftens effekt testades genom att två testrum sattes i ordning, ett av dem med en doftspridare med rosmarinolja i. Deltagarna i testet fick uppgifter som att hitta ett föremål testledaren gömt en stund tidigare och att överlämna ett visst föremål till någon annan en speciell tid.

Deltagarna fick fylla i en enkät om vilken sinnesstämning de befann sig i, var de pigga, trötta, glada? De fick också lämna blodprov som analyserades för att se hur hög halt av rosmarindoftämnet 1,8-cineol de hade i blodet.

Fick en direkt effekt

Testet visade att personerna i det rosmarindoftande rummet mindes bättre än de andra och det berodde inte på humöret. De kände sig inte lugnare eller piggare av doften.

Det enda som skilde var att deras halt av 1,8-cineol i blodet var högre, alltså en direkt effekt av ämnet i rosmarin. Forskarna hoppas nu på att rosmarin kan bli en hjälp för personer som har minnesproblem.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen