Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 10 april 2017

Godhetens ambassadör Stefan Einhorn: ”Det är korkat att inte vara snäll!”

Det avgörande är att du själv väljer att vara snäll och god, det menar författaren Stefan Einhorn som predikar godhet och vad du och jag bör göra för att vara en bra medmänniska.

BUDBÄRARE. Författaren Stefan Einhorn tar upp vikten av godhet i sina böcker.
BUDBÄRARE. Författaren Stefan Einhorn tar upp vikten av godhet i sina böcker.

(Observera att denna intervju publicerades första gången 2013. Vi har valt att återpublicera artikeln eftersom ämnet fortfarande är aktuellt.)

Grunden till hur vi människor mår och har det handlar huvudsakligen om hur vi förhåller oss till snällhet och medkänsla.

Och det är vi själva som avgör hur bra vi lyckas.

– Mänskligheten hade inte överlevt om vi inte hade varit generösa, empatiska och omhändertagande och snälla. Men vi får aldrig glömma att vara snälla eftersom det har så goda effekter och att vi förtjänar dem. Vi mår bättre av att se och hjälpa andra människor och får mycket tillbaka, säger Stefan Einhorn som av många anses vara ”godhetens och snällhetens ambassadör”.

En andligare väg

För snart 20 år sedan stannade han upp och ifrågasatte sin yrkeskarriär. Stefan trivdes som överläkare och professor på Karolinska Institutets canceravdelning. Men det saknades ändå något – och han kom fram till att det skulle kännas än mer meningsfullt om han gick en mer andlig väg.

Stefan lämnade den naturvetenskapliga världen och började i stället skriva böcker. I dag är han känd långt utanför Sverige gränser för boken Konsten att vara snäll, som efter att den utkom 2005 sålt i stora upplagor och översatts till 18 språk. Därefter har han skrivit ytterligare ett par böcker på samma spår, Medmänniskor och Vägar till visdom.

Predikar godhet

– Det är förstås hedervärt att säga att jag predikar godhet, som är en av de viktigaste mänskliga egenskaperna. Men det säger ingenting om mig som person. Precis som alla andra brottas även jag med tillkortakommanden. Jag kan förstås också bli irriterad och förbaskad, säger Stefan Einhorn.

– Och jag skrev inte Konsten att vara snäll för att människor är onda och ska bli goda. Den boken skrev jag för att motivera människor att göra ännu mer för varandra.

Är snällhet en underskattad egenskap i dagens samhälle?
– Ja, det tycker jag. Hjärnstudier visar att vi njuter av att vara snälla. Så det är ju korkat att inte vara snäll. Men vi lever i ett individualistiskt samhälle där vi delvis springer på fel bollar och har en enorm prestationsångest. Många skulle behöva stanna till och fundera över vad som är väsentligt i livet och exempelvis fråga sig: ”Är det verkligen så viktigt att jag presterar en massa olika saker så att jag inte hinner vara med mina barn och min familj?”

Hur gör man för att vara en snäll människa?
– Först måste man bestämma sig för att vilja vara snäll. Därefter finns det hundratals saker man kan göra varenda dag. Exempelvis vara generös med beröm och uppmuntran, det glömmer vi bort alldeles för ofta i dag. Eller fråga någon som inte mår bra hur det står till. Eller besöka någon som är ensam.

Finns det några falluckor om man är snäll?
– Ja, det finns ju äkta och falsk snällhet. Falsk snällhet är mesighet, alltså att man inte sätter ner foten. Falskt blir det också när man intar offerrollen och låter sig bli utnyttjad och sedan klagar över det. Att lisma och vara inställsam är heller inte så bra.

Och vad är äkta snällhet?
– Äkta snäll är man med mod, omdöme och integritet. Är man det kan man aldrig vara för snäll.

Vad förhindrar oss från att vara godhjärtade?
– Motkrafter som exempelvis fördomar och brist på mod för att stå upp för det som är rätt och riktigt. Rädsla och aggression gör oss rent ut sagt dumma i huvudet. Och prestige gör att vi värnar om oss själva i stället för det bästa beslutet. ”Nånannanismen” är väldigt vanlig i vårt samhälle, att man låter andra ta hand om ett problem. Det är viktigt att man lär sig känna igen sina motkrafter så att man kan göra någonting åt dem.

Tre livsgåtor

Stefan Einhorn skriver böcker för att han vill få människor att fundera på olika saker. Han inkluderar gärna religion i sina vardagspsykologiska resonemang och berör gärna det tre stora andliga livsgåtorna: Finns det en gud? Finns det ett liv efter döden? Och finns det en högre mening med tillvaron?

– Vi människor har ett behov söka svara på de frågorna av eftersom vi vill ha mysterier att förhålla oss till. Annars skulle inte alla religioner finnas. Jag säger inte att det finns någon gud eftersom jag är agnostiker. Men jag tycker det är viktigt att respektera människors sökande även om inte allt är bra med religionerna. Man får inte blanda ihop korten, för det finns ju också guldkorn.

Vad är anser du vara meningen med livet?
– Att lämna ett bidrag till en bättre värld. Vilket man exempelvis kan göra genom att vara goda mot varandra och genom att bli visare. För visa människor startar inte krig och förstör naturen. Varje människa har ett enormt ansvar. Det är när människor inte känner ansvar för tillvaron som de kan bli deprimerade och tycka att livet är meningslöst.

Vad är det bästa man kan göra för en annan människa?
– Det finns inget enkelt svar. Men den gyllene regeln som säger att du ska behandla andra som du vill bli behandlad själv är inte optimal. Jag säger hellre att du ska sträva efter att bemöta människor som de behöver bli bemötta.

6 snälla saker du kan göra direkt

– och må bra på köpet!

Hjärnstudier visar att vi njuter och må bra av att vara snälla.

1. Var generös mot din omgivning.
2. Slösa med beröm.
3. Uppmuntra människor – varje dag!
4. Besök någon som känner sig ensam.
5. Var intresserad av din omgivning och fråga hur folk mår.
6. Bemöt människor så som de behöver bli bemötta.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen