Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 25 januari 2016

Gör eget hälsovatten – 7 nyttiga törstsläckare med frukt, bär och grönt

Vatten med en liten knorr sätter guldkant på vardagen. Här är 7 sköna idéer som förvandlar kranvatten till svalkande hälsokurer.

Vatten är den bästa törstsläckaren, sägs det, men du kan lätt göra lite mer av en kanna kallt. Så här gör du läckert bordsvatten som smakar mer och kan lindra om du känner dig lite hängig.

Grundregeln är att rent, kallt kranvatten hälls i en tillbringare. Frukt, grönt eller bär hälls i och får släppa ifrån sig sin goda smak till vattnet.

Kom ihåg att dricka vattnet samma dag, de här drinkarna är färskvara.

1. Lugnande ingefära

ingefarsdrink

Den aromatiska roten ingefära svalkar och lenar när du är förkyld men kan också användas om du känner dig lite illamående. Ingefära används till och med för att lindra illamående och obehag hos gravida.

Borsta ingefäran noga, skär i tunna skivor och lägg i vatten. En gnutta citronsaft till ger en extra frisk kick.

2. Kryddigt med gurka

Lime, cucumber, parsley cocktail, lemonade, detox water

Här är törstsläckaren som är som klippt och skuren för en middag med mycket starka kryddor. Tunna skivor av gurka läggs i kallt vatten, gärna med lite dill eller persilja. Gurkan ger en sval, aningen bitter smak som sitter fint till maten. En skiva aromatisk lime passar också till.

3. Mynta för magen

Lemonade with fresh mint, lime and lemon on the rustic kitchen

Mynta är känd för att lugna en orolig mage och för att friska upp när man är förkyld. Ta en rejäl näve myntakvistar och vrid om buketten lite så att smakerna lossnar. Lägg i kallt vatten och kyl. Piffa gärna upp med någon fruktig smak som hallon, jordgubb eller citrus.

4. Grape och rosmarin

Infused water

Det finns folk som anser att vatten med grape och rosmarin i renar levern. Sant eller inte, gott är det i alla fall. Skär av skalet från grapefrukten och skär ut klyftorna. Lägg i kallt vatten tillsammans med en kvist rosmarin. Smäll gärna till kvisten med bakänden på en kökskniv så att kryddaromerna i den kommer ut lättare. Citrusglada lägger med en remsa apelsinskal för extra smak.

5. Äpple på kanelen

fresh fruit Flavored infused water mix of Apple, grape and cinnamon

Äpple ger vattnet lite sötma och friskhet. Lägg i en kanelstång så har du en dimension till, varm kryddighet. Det går också bra att byta kanelen mot stjärnanis.

6. Sommar i ett glas

Cold redcurrant tea with lemon and mint.

Vinbär, krusbär, lingon, blåbär och andra sommarfynd kan plockas upp ur frysen och ge smak åt vattnet. Blanda gärna med mynta, citronmeliss eller citrus.

7. Spar frukt i bitar

isbit

Frukter och örter som är svåra att styckfrysa läggs i stället i iskubsfack och fryses med lite vatten till iskalla vitaminbomber. Den metoden passar till exempel för jordgubbar, druvor, basilika, mynta och bitar av citrusfrukter som räddas ur fruktkorgen. Samla på dig goda bitar, lägg iskuberna i vatten, låt tina, häll upp och njut.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen