Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 11 mars 2019

Gravid – plocka rätt på påskbordet

Ät och njut av påskens alla läckerheter – men om du är gravid finns det vissa rätter att se upp lite extra för. Här ger Åsa Rosengren på Livsmedelsverket råd som hjälper dig på vägen.

Ägg

Det dignar ju av ägg på påskbordet och det här är vad du ska tänka på när det kommer till din och ditt barns hälsa!

– Livsmedelsverket har inte några särskilda råd om ägg till gravida. Det går bra att äta några ägg per dag om man vill, men det är samtidigt viktigt att äta varierat. Det är aldrig bra att äta för mycket av något, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Lax

– En vildfångad lax från Östersjön kan innehålla höga mängder av miljögifterna dioxin och PCB. Detta är någonting främst gravida, barn och fertila kvinnor som funderar på att bli mamma bör undvika, säger Åsa Rosengren.

Gravad, varmrökt och kallrökt

– När det gäller dessa behandlingar så är det okej att äta alla olika sorters fisk, det enda man bör vara medveten om är att den inte ska ha legat i kyldisken för länge och den bör inte vara äldre än 7 – 10 dagar.

Åsa Rosengren tillägger att man däremot inte behöver slänga fisken bara för att den inte längre går att äta kall, utan använd den istället till upphettade rätter som laxpudding.

Läs också: Fina påskfjädrar av papper! Så enkelt gör du

Sill/Strömming

– Ur ett listeriaperspektiv är inlagd sill inget problem. Inlagd sill är för salt och för sur för bakterierna att föröka sig.

Däremot finns det en risk med inlagd strömming från Östersjön då den kan innehålla höga mängder miljögifter. Det är bättre att den är fångad i öppet hav.

Ostar

Hårdostar, oavsett om mjölken är pastöriserad eller opastöriserad, går bra. Man brukar säga att alla ostar som är ”hyvelbara” är okej att äta som gravid. Färskost i ask går också bra då de är upphettade i sin förpackning. Så om osten säljs i plastförpackning med folie över så går de bra att äta. Samma gäller smältostar då de är på tub. Det gäller även ädelost på tub.

Den ostsort Åsa Rosengren främst vill avråda från är kall mögelost och kittost. Här spelar det heller ingen roll om mjölken är pastöriserad eller inte då de oavsett kan innehålla för höga mängder listeria.

Alkohol i rätter som tårtor/praliner

– Vi har strikt hållning när det kommer till all alkohol på Livsmedelsverket då forskningen ännu inte vet vart gränsen går. Jag kan därför inte svara på om det är okej att äta en pralin innehållande alkohol. Så fort man vet att man är gravid så är vårt råd att avstå alkohol i alla former. Så ta inte risken, man skulle inte förlåta sig själv.

Läs också: Hemgjord påskmust – så gör du den

Påskmust

FOTO: carlosalvarez

– Det går bra i måttliga mängder. När jag säger måttliga mängder så handlar det nog främst om andra skäl då de innehåller höga mängder socker. Det är klart man ska kunna dricka must när man väl får och kan. Hellre det än öl!

Kallrökt eller lufttorkat kött

Åsa Rosengren förklarar att denna värmebehandling inte är så kraftig (cirka 50 grader). Vilket innebär att köttet inte bli tillräckligt varmt för att parasiten (toxoplasma) ska dö ut.

– Temperaturen ska komma upp över 70 grader. Så antingen värmer man upp köttet till ungefär rätt temperatur eller så fryser man in köttet i cirka tre dygn.

Matrester

– Ju striktare man är på att inte ha framme maten i rumstemperatur, desto längre håller maten. När de ligger framme börjar nämligen bakterierna att frodas och för varje gång du tar ut maten ur kylen frodas bakterierna fortare och fortare.

Tips från Livsmedelsverkets mikrobiolog är att sänka temperaturen i kylskåpet till fyra grader och om man är osäker på om man hinner äta upp all mat går det bra att frysa in rätterna och värma på dem vid ett senare tillfälle.

Läs också: Mumsa på! 6 vanliga myter om påskgodis

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen