Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 25 april 2017

Grön rehab: Friluftsliv hjälper unga med psykisk ohälsa

Naturen har positiva hälsoeffekter på ungdomar som lever med psykisk ohälsa. Nu erbjuder Äventyrliga dagen dem en kickstart i naturen genom ett dygn i skog och mark.

Bild 1/2
Bild 2/2

Allt fler unga lever med psykisk ohälsa. För att hjälpa dem som har drabbats av svårigheter i livet finns verksamheten Äventyrliga dagen som erbjuder unga ett dygn i naturen.

Så här långt har ett tiotal unga fått ett välbehövligt livslyft genom ett äventyr i skog och mark genom Äventyrliga dagen. En av dem är Åsa Adlers, 18, från Genevad i Halland. Under hela sin uppväxt har hon kämpat med dålig självkänsla.

Hon hämtar kraft i naturen

– Äventyrliga dagen fick mig att inse att naturen är en plats för mig. Lugnet, tystnaden och allt det orörda gör att jag kan bearbeta saker och hämta kraft. Jag mår så bra av att ta en paus från vardagen och släppa allt i tankarna, säger Åsa Adlers.

Självkänslan kommer hon dock jobba vidare med på andra sätt.

– Men i naturen hämtar jag energi för att klara av det. Min dröm är att någon gång få bo i en liten stuga i skogen.

Naturen är en nödvändighet

Initiativtagare till Äventyrliga dagen är Sören Kjellkvist, 41, som vid sidan av egna äventyrsexpeditioner i många år har guidat människor i naturen som ideell ledare i Friluftsfrämjandet.

Sören Kjellkvist guidar ungdomar som mår dåligt ut i naturen.
Sören Kjellkvist guidar ungdomar som mår dåligt ut i naturen.

– Jag ville göra särskilda aktiviteter med unga som har det tufft och introducera och lära ut om friluftsliv. Att vara i naturen är en nödvändighet för att kunna må riktigt bra, det är som att kroppen och huvudet hittar hem, säger Sören Kjellkvist.

Han menar att om man lär sig friluftsliv blir man på ett sätt fri.

– Klarar man sig med sin ryggsäck och sitt tält ger det en otrolig trygghet oavsett vad som händer.

Oavsett var man bor

Äventyrliga dagen läggs upp efter deltagarnas önskemål och alla som har varit med tycker att de har varit med om något helt fantastiskt. Aktiviteten sker alltid i närheten av där deltagaren bor, oavsett var i landet det är.

– Jag vill visa dem att uppfriskande äventyr alltid finns direkt runt hörnet.

Kickstarta sitt nya friluftliv

Förhoppningsvis ger Äventyrliga dagen-upplevelsen ungdomarna ett fortsatt friluftsliv. Sören Kjellkvist går noga igenom det stora startpaket med utrustning och kläder för friluftsliv som varje deltagare får gratis.

– Tanken är att de ska kunna kickstarta sina nya friluftsliv. Och flertalet har faktiskt gjort det.

Inte minst Åsa Adlers:

– Nu är jag med i Friluftsfrämjandets ungdomsgrupp, i Knäreds lokalförening. Och jag har gått en ledarutbildning, så i dag är jag ledare för Lufsarna, de som är 10–13 år. Det är jättekul att kunna ge barnen smak för friluftslivet.

Detta är Äventyrliga dagen!

Äventyrliga dagens tar med ungdomar mellan 15 och 25 år, som har eller haft det tufft, ut i naturen på ett äventyr i ett dygn. Handledare under Äventyrliga dagen är Sören Kjellkvist.
Det kostar ingenting för deltagaren utan finansieras av bidrag och donationer från bland annat Friluftsfrämjandet. Via Friluftsfrämjandets 90-konto PG 900176–9 kan den som vill sätta in ett stödbelopp. Märk inbetalningen tydligt med ”Äventyrliga dagen”.
Vill du ansöka om att vara med i Äventyrliga dagen skickar du en ansökan till info@aventyrligadagen. se. Förutom kontaktuppgifter ska ansökan innehålla en motivering till varför just du eller den personen ska bli utvald till att få uppleva Äventyrliga dagen.
Efter varje genomförd Äventyrliga dagen-aktivitet publiceras text och fotografier utifrån bådas erfarenheter av dagen. Dessa finns att läsa på aventyrligadagen.se.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen