Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 2 augusti

Gurkspad mot kramp

Inlagd gurka är inte bara gott, spadet den ligger i gör nytta också. Men kanske inte som du tror.

 Häll inte ut gurkspadet i vasken, det kan lindra mot kramp!
Häll inte ut gurkspadet i vasken, det kan lindra mot kramp! FOTO: Istock

Gillar du inlagd saltgurka? Bra! Speciellt om du brukar ha muskelkramp i vaden. Vid ett vetenskapligt amerikanskt test visade det sig nämligen att spad från saltgurka kraftigt förkortade kramptiden hos de drabbade.

Krampen släppte

Testdeltagarna som fick dricka vatten hade i genomsnitt kramp i 134 sekunder. De som i stället fick dricka gurkspad, 1 ml gånger kilo kroppsvikt, var tveklösa vinnare. Deras kramp släppte redan inom 35 sekunder.

Kramplösande vinäger

Men inte av den anledning man skulle kunna tro – att saltet återställde salt- och vätskebalansen. Effekten kom nämligen långt innan försökspersonerna i testet hunnit ta upp vare sig salt eller vätska.

Nej, det som visade sig ha den kramplösande effekten var vinägern i gurkspadet.

Oklart varför

Hur det kommer sig att vinäger kan hämma muskelkramp är än så länge oklart. Men forskarna i studien föreslår att det kan ha att göra med att vinäger får reflexer i munnen och halsen att lugna ner krampen.

Läs också: Allt du behöver veta om kramp

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen