Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 30 oktober 2015

Halloween-sminket är en riktig rysare – kan ge hormonrubbningar

Ska du sminka dig eller barnen inför helgens Halloweenfirande? Se upp med vilket smink du använder. Vissa innehåller misstänkt hormonstörande ämnen och kan skapa allergier, varnar Naturskyddsföreningen.

Hälften av de Halloweensmink som säljs i skämt- och leksaksaffärer innehåller misstänkt hormonstörande ämnen. Det visar Naturskyddsföreningens undersökning där man testade 16 utvalda produkter.

Läs också: Gör supersnabb skräckkostym till festen

– De kan vara riskabla att använda, eftersom de kan påverka kroppens egna hormonsystem. Hormoner är avgörande för både utvecklingen och funktionen av kroppens olika system. Därför ska små barn i så stor utsträckning som möjligt undvika att komma i kontakt med produkter som innehåller hormonstörande och allergiframkallande ämnen, säger Johanna Sandahl som är ordförande för Naturskyddsföreningen.

Läs också: Gör succé med spindelnätshatten

Vad ska man tänka på som konsument?

– Låt inte små barn använda produkter som är avsedda för personer som är avsedda för personer från 15 år. Produkter för barn har ett bättre innehåll än vuxenprodukter men det kan ändå finnas skadliga ämnen. Allra tryggast är att inte använda smink alls, säger Johanna.

—–

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen