Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 31 januari

Handexpert om vanliga problem med händer

Värk, stickningar, domningar, knutor, låsningar. Maria Wilcke, överläkare i handkirurgi, ger dig koll vanliga problem med händer och fingrar och tipsar om lindring.

 Värkande händer kan krångla till vanligaste sysslor.
Värkande händer kan krångla till vanligaste sysslor. FOTO: Istock

Fingrar som kroknar och tummar som smärtar. Att starka nypor plötsligt börjar strejka är dessvärre vanligt.

– Man märker först när man får problem med händerna hur viktiga de är, säger Maria Wilcke, handkirurg och överläkare vid Södersjukhuset.

Tumbasartros vanligt bland kvinnor

De vanligaste sjukdomarna i händerna bland kvinnor i medelåldern, berättar hon, är tumbasartros och karpaltunnelsyndrom medan män oftare drabbas av vikingasjukan,

Tecken på tumbasartros är att handen smärtar vid tummens bas och man får besvär med pillergörat i hushållet och allt som kräver ett handfast tumgrepp.

– Artrosen kan även sätta sig i fingrarna och särskilt i fingertoppslederna. De blir ömma och stela och man får värk som är svår och besvärlig, säger Maria Wilcke.

Brosket bryts ner vid artros

 Artrosskola och träningsövningar är bra hjälp för händerna.
Artrosskola och träningsövningar är bra hjälp för händerna. FOTO: Istock

Artros är en sjukdom där brosket i leder och omgivande vävnader bryts ner. Det finns inga säkra belägg för att hårt fysiskt arbete ökar risken för artros.

– Det mesta beror på normalt åldrande, ärftlighet och lite otur. Vissa yrken är troligen mer sårbara, där man belastar leden länge med monotona rörelser, säger Maria Wilcke.

Vid lättare artros är smärtan värst när man rör på leden efter vila. Är man drabbad av måttlig artros kan man inte röra leden som man är van vid och vid svår artros kan man med blotta ögat se att exempelvis fingertopparna är felställda. Då kan brosket helt ha försvunnit.

– Man kan ha artrossmärta i fingrarnas småleder i flera år som sedan avtar när leden stelnar till, det är inte helt ovanligt.

Träning hjälper mot artros

Enligt Maria Wilcke finns det mycket som går att göra något åt. Artrosskola och träningsövningar är bra hjälp för händerna. Behandling med antiinflammatorisk kombinerat med alvedon har också god effekt.

– Blir det värre kan man ge kortisoninjektion i leden. Det dämpar smärtan hos en del. Vid svår smärta brukar man steloperera den värkande leden i fingrarna. Det är en rätt enkel operation med lokalbedövning och man kan då bli helt smärtfri och kan använda händerna igen.

Karpaltunnelsyndrom

Ett annat vanligt problem är att händer och fingrar domnar. Särskilt på natten när man ligger med armen i ett visst läge.

– Besvären kan bero på vad som kallas karpaltunnelsyndrom, alltså inklämning av medianusnerven i handen, säger Maria Wilcke.

Vanligast blandkvinnor

Kvinnor löper tre gånger så stor risk att drabbas jämfört med män. Vanligast är kvinnor mellan 40 och 60 år. Övervikt och sjukdomar som diabetes, reumatism och hypotyreos ökar risken.

– Många som använt vibrerande arbetsredskap eller monotona handrörelser i arbetet drabbas, exempelvis snickare, plåtslagare och murare. Man får domningar och känseln försämras i tummen, pekfinger och mittfinger, säger Maria Wilcke.

Skena på natten

Det enklaste sättet att behandla karpaltunnelsyndrom i början är att ofta använda skena på natten. Den hindrar handleden från att böjas.

– Behandling med skena har gett goda resultat och har också förbättrat funktionsförmågan. Man kan prova kortisoninjektion och operation om en skena inte räcker. Operation är enkel och görs under lokalbedövning och de flesta blir påtagligt bättre, säger Maria Wilcke.

Fingrarna som kröker sig

Ytterligare ett vanligt problem är krökta fingrar. Knutor i handflatan kan vara tecken på en bindvävssjukdom som leder till att fingrarna kröker sig.

– Symtom som att fingrarna inte längre kan rätas ut kan komma smygande och bero på Dupuytrens kontraktur eller vikingasjukan och kan vara handikappande, säger Maria Wilcke.

Att sjukdomen ibland kallas vikingasjukan beror på att den är vanlig bland nordbor. Den är delvis ärftlig och vanligare hos män över 60 år, men är lika vanlig bland kvinnor som passerat 80 år. Sjukdomen beror på en förändring i ämnet kollagen i handflatans bindvävsplatta som blir kortare och tjockare.

– Om du har svårt att använda handen behöver du vanligtvis behandling eller operation, säger Maria Wilcke.

Smarta prylar som underlättar vi handproblem

Maria Wilcke tipsar ofta sina patienter om alla smarta hjälpmedel som finns numera om man har besvär med fingrar, händer och handleder. Förutom handledsstöd finns exempelvis tjockskaftade arbetsredskap och burköppnare i köket som ger extra styrka.

Hör med din vårdcentral om vad som skulle kunna underlätta för just dina dagliga sysslor.

– För det finns mängder av praktiska prylar för att klara sin vardag, säger Maria Wilcke.

Läs också: Carin Hjulström lyckades överlista smärtan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen