Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 5 mars 2020

Handhygien i sjukdomstider: Så undviker du ovanan med fingrar i ansiktet

Sjukdomstider ställer extra höga krav på hygienen. Här är smarta sjuksköterskeknepet som lättare kan hålla dig frisk!

 Fingrande i ansiktet är ett vanligt skäl till att vi blir sjuka. Men det finns ett sätt att enkelt undvika ovanan.
Fingrande i ansiktet är ett vanligt skäl till att vi blir sjuka. Men det finns ett sätt att enkelt undvika ovanan. FOTO: Istock

Peta dig inte i ansiktet med fingrarna. Det rekommenderar exempelvis 1177 Vårdguiden. Bakterierna på dina fingrar och händer är nämligen stora smittospridare och kan göra dig sjuk.

Extra noga med hygienen

I sjukvården, där man är extra noga med hygienen, finns ett smart knep för att undvika att händerna flyger upp i ansiktet, ögon och näsa.

Läs också: Vagel i ögat – detta behöver du veta

Så här gör du:

Placera dina händer i midjehöjd. Lägg den ena handen i den andra och låt handflatorna vila mot varandra. Tänk dig en präst som håller sina händer i en from pose.

Låt dina händer vila i detta fromma ”grepp” när du exempelvis lyssnar eller pratar med någon. Risken för att dina händer far upp i ansiktet när du håller dem stilla på detta vis är minimal.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen