Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 26 januari 2017

Här är appen som kan rädda ditt liv!

Låt ny teknik göra det lätt att hjälpa dig om det värsta händer. Här är 3 smarta sätt att göra fakta om dig och din hälsa lätta att nå.

Bild 1/2
Bild 2/2

Om en olycka skulle hända kan bra och tydlig information om den som drabbats vara livsviktig.

Fakta som blodgrupp, allvarliga sjukdomar, medicinering och närmaste anhörig gör det lätt att hjälpa snabbt och rätt. Här är några exempel på hjälpmedel du kan använda.

Nödfakta i app

halsa

Appen Hälsa för Iphone innehåller funktioner för att hålla koll på träning och hälsa för din egen skull men har också en avdelning med medicinskt ID. Där kan du skriva in både kontaktinformation till närmaste anhöriga, allergier, sjukdomar, medicinering, donationsfakta med mera.

Appen går att nå utan att låsa upp telefonen. Rubriken ”Nödsituation” visas på låsskärmen och när man trycker på den visas informationen upp direkt.

halsa

Det finns även enklare appar för ICE för Iphone och appar som fungerar på Android. Sök efter ”ICE Medical ID”.

Nödfakta i mobilens kontaktlista

Man using his mobile phone to call for help on road

ICE är den internationella beteckningen för fakta som behövs i nödsituationer (In Case of Emergency).

Så här gör du: Lägg upp en ny kontakt i kontaktlistan, döp den till ICE1 och vilken relation du har till personen på engelska, till exempel ”wife”. Skriv sedan in telefonnumret med +46 följt av telefonnumret utan första nollan. På det här sättet kan informationen användas snabbt även om du är utomlands.

I fältet märkt ”anteckningar” kan du sedan fylla i saker som är viktiga, till exempel om du har diabetes eller behandlas med blodförtunnande medicin.

Kontrollera inställningarna på telefonen så att kontakterna går att nå utan att låsa upp med kod. Vissa nyare telefoner har en funktion man ställer in så att ICE går att nå utan koden.

Finns inte det kan du ta en bild av sidan med ICE och använda som bakgrundsbild på displayen.

Fakta i ett klistermärke

taggis

Den svenska uppfinningen ICE-taggis är skapad av Rikard Windh. ICE-taggis är ett klistermärke med en QR-kod som i sin tur laddas med den information du själv vill ha med. Du kan när som helst ändra meddelandet i koden eller lägga in länkar.

Klistermärket kan sedan sättas på mobilen, cykelhjälmen, väskan, rollatorn eller något annat föremål som oftast följer med brukaren. Den som vill hjälpa skannar in koden och får genast rätt information.

Den som använder märket behöver inte själv förstå hur det fungerar. Det kan alltså vara ett bra hjälpmedel för dementa personer eller för barn som inte har telefoner med sig.

Spara

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen