Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 11 november 2016

Här är maten som gör dig deprimerad

Det vi stoppar i oss påverkar i allra högsta grad hur vi mår psykiskt då inflammationsdrivande mat kopplas ihop med depression. Det visar en ny rapport. Här listar vi vilken mat som du ska undvika.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

1. Rött kött och charkuterier

charkuterier

Kött, särskilt rött kött och charkuterier som bacon, innehåller mycket mättat fett. Det är dessutom inflammatoriskt då det bildas kväveinnehållande ämnen i tarmen när köttet bryts ner, vilket leder till inflammation.

2. Socker

Land.se tipsar om hur du kan göra ditt eget hemmaspa.

Läsk och sötsaker ger ett högt blodsocker och frigör inflammatoriska hormoner. En låggradig och konstant inflammation i kroppen medför bland annat ett triggat immunförsvar, vilket kan leda till en rad sjukdomar som fetma, diabetes men också depression och cancer.

3. Vitt mjöl

Vitt mjöl finns bland annat i vitt bröd och pasta. Innehåller snabba kolhydrater och stärkelser som låter blodsockret skena i väg, vilket göder inflammationen i våra kroppar.

4. Margarin

Land.se skriver om hållbarheten på smör.
Foto: Istock

Består av Omega-6 fetter som driver på inflammation och åderförkalkning i kroppen. Det är bättre att äta rent smör som innehåller naturliga fettmolekyler.

5. Färdigmat

fiskpinnar-1

Halv- och helfabrikat innehåller tillsatser och ofta väldigt mycket koncentrerad energi som socker, salt och fett. Det medför ett högt blodsocker och triggar inflammationen i kroppen.

Källor: Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet och som forskat om sockerberoende, Svenska Dagbladet

Länkar: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4579563/

http://www.hsph.harvard.edu/news/features/inflammatory-dietary-pattern-linked-to-depression-among-women

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen