Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 31 juli 2018

Här är maten som svalkar när det är varmt

De flesta upplever nog att en glass svalkar i den heta sommarvärmen. Men enligt forskning är det faktiskt precis tvärtom – glassen gör kroppen varmare!

Här reder vi ut vilken mat som svalkar – och vilken som inte gör det.

En glass, eller kanske en kall öl, upplevs som svalkande i högsommarens hetta. Men den verkliga effekten har visat sig vara det motsatta. Både glass och alkohol är faktiskt livsmedel som snarare gör kroppen varm.

 Tyvärr – en glass hjälper faktiskt inte kroppen att bli svalare. Tvärtom, visar forskning.
Tyvärr – en glass hjälper faktiskt inte kroppen att bli svalare. Tvärtom, visar forskning. FOTO: iStock

Du blir varm av kalorier

Detta har forskare vid University of Queensland (obs: extern länk) i Australien kunnat bevisa. Det kan tyckas logiskt att intag av något kallt, som glass, skulle bidra till att sänka kroppstemperaturen. Initialt ger det förvisso en kylningseffekt, men den ersätts snabbt av värme som genereras av de matsmältningsprocesser som sätter i gång för att bryta ner näringsämnena. Smältningen av kaloririka livsmedel som glass leder alltså till en förhöjd kroppstemperatur.

Läs också: 8 tips för att få det svalt inomhus

En kopp te kan göra susen

Detsamma gäller alkohol som är vätskedrivande och ökar urinproduktionen, vilket gör att kroppen lätt blir uttorkad. När kroppen förlorar vatten minskar också förmågan att värmereducera genom svettning.

Överraskande nog kan en liten mängd varm dryck vara ett bra sätt att hålla dig sval. Den varma drycken triggar i gång kroppens svettsystem som svalkar kroppen.

Ät chili – för att svettas

Kryddig mat ökar blodcirkulationen och ger kroppen svettningar, vilket är de naturliga metoderna som vår kropp använder för att bibehålla en normal kroppstemperatur. När svetten avdunstar upplever vi nämligen en naturlig avkylning. Men som alltid gäller det att ha en balanserad kost och att dricka mycket vatten. För mycket stark mat, och därmed mycket svettningar, kan göra att vätskebalansen rubbas.

Livsmedel som svalkar kroppen

Grönsaker och frukt med mycket vatten som…

Vattenmelon

Gurka

Squash

Bladgrönsaker

Kryddiga ting som…

Chili

Pepparot

Färsk ingefära

Svartpeppar

Ersätt glassen med…

En nyttig smoothie eller yoghurtdryck!

Läs också: Så mycket bör du dricka i värmen

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen