Havre – rena supermaten
Havre är inte bara en av de billigaste proteinkällorna, det har dessutom en mängd fantastiska hälsoeffekter. Här är de viktigaste skälen till att äta havre varje dag.
Koll på vikten och bra för tarmfloran. Havre har på senare år seglat upp som rena superfödan med en mängd hälsoeffekter.
Forskningen om havre, som vi bland annat hänvisar till här, bedrivs av ScanOats och Lunds universitet.
7 hälsoeffekter av att äta havre
Läs också: Kampanj lyfter havre som proteinkälla
1. Hög proteinhalt
Havregryn innehåller vanligen 11-13 gram protein per 100 gram. Men det kan innehålla upp till 24 gram per 100 gram. Detta är högt i jämförelse med andra spannmål.
2. Sänker kolesterolhalten i blodet
Hälsosambandet mellan intag av fibrer från havre och sänkt kolesterol är starkt enligt många forskningsstudier. Det är de lösliga fibrerna i havre, så kallade betaglukaner, som tros vara viktiga för den kolesterolsänkande effekten. Sänkt kolesterol bidrar till en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom.
3. Bra för tarmen
De stora mängderna kostfibrer i havre är viktiga för bra tarmfunktion och hälsosam matsmältning. Havrens unika sammansättning av kostfiber, fetter och andra kemiska komponenter kan dessutom bidra till en gynnsam tarmmikroflora, påpekar Kristina Andersson, forskare vid Lunds universitet.
4. Antiinflammatoriska egenskaper
Moderna studier har visat att specifika molekyler i havre, avenantramider, har anti-inflammatoriska egenskaper:
– När man äter havre skulle det kunna leda till mindre låggradig inflammation i blodkärlen, vilket verkar förebyggande för hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Andersson, forskare vid Lunds universitet.
Läs också: Tarmens 7 värstingar – detta ska du undvika!
5. Antioxidantiskt
I havre finns ämnen som gör det till en stark antioxidant. Spannmålet har därmed förmåga att neutralisera så kallade fria radikaler. Dessa kan ha skadlig verkan på kroppen, så kallad oxidativ stress, och kan ha betydelse för att utveckla bland annat hjärt- och kärlsjukdom.
6. Bra för vikten
Flera forskningsstudier visar att havre ger en hög mättnadskänsla. Detta kan i sig motverka viktuppgång.
7. Motverkar diabetes
Forskningsstudier visar att havre och dess lösliga fibrer, betaglukaner, kan sänka blodsockersvaret efter en måltid. Detta kan på lång sikt minska risken för att drabbas av typ 2 diabetes.
Källa: Efsa
Läs också: Ny forskning: Fibrer bra för humöret
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.