Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 31 mars 2017

Hemligt doftknep: Därför blir du populär med vanilj

Luktsinnet är direkt kopplat till hjärnans minnes- och känslocentrum. Därför påverkar olika lukter i hög grad våra känslor, minnen och beslut. Här guiden som avslöjar dofternas hemliga budskap.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Hur vet egentligen spermierna åt vilket håll de ska simma vid befruktningen? Jo, de känner lukten av kvinnans ägg och spermierna uppfattar doften tack vare sina luktreceptorer.

Ganska nyligen har forskare också upptäckt att vi har luktreceptorer inte bara i näsan, utan också i till exempel tarmarna, njurarna och huden. Vi kan skilja på ungefär en miljard olika dofter och de är en viktig nyckel till våra minnen och känslor.

Luktsinnet är unikt på det sättet att det har direktkontakt med det limbiska systemet, alltså den del av hjärnan där minnen lagras och känslor uppstår. Inget av våra andra sinnen har en lika intim koppling till minnen och känslor.

Så här påverkas vi av olika lukter:

1. Vanilj. Det här är en lugnande doft som vi förknippar med välbehag och ro. Bland annat luktar faktiskt bröstmjölk vanilj. I ett vetenskapligt försök blev testpersoner som, utan sin vetskap, utsatts för bröstmjölksdoft mer positivt inställda till en serie ansiktsbilder än en kontrollgrupp.

2. Citrus. Dofter av till exempel citron och grapefrukt tenderar vi att uppfatta som friska, hälsosamma och ungdomliga. I tester upplevdes faktiskt personer med citrusparfym som yngre än när de inte bar parfymen!

3. Jasmin. Den här blommiga doften lär göra oss piggare samt verka dämpande på oro och stress. Som om det inte vore nog kan den dessutom vara prestationshöjande, det visar experiment med idrottare som fick bära jasmindoftande armband. Använder du parfym med jasmindoft, ja då sägs den även kunna förstärka din sex appeal!

4. Lavendel. Doften har en lugnande, rogivande och till och med smärtdämpande effekt.

5. Svettämnen. När heterosexuella kvinnor i ett försök på Karolinska Institutet fick lukta på tröjor som burits av olika män föredrog de doften från de män som hade bäst immunförsvar. Omvänt tyckte män bäst om doften från tröjor som burits av kvinnor med ägglossning.

Svett från människor som är rädda, oroliga eller nervösa påverkar också andra. I flera studier bekräftas att känslorna faktiskt kan ”smitta” andra människor som får lukta på skräcksvetten.

6. Pepparmint. Stimulerar vakenhet och koncentration. Pepparmint har även sammankopplats med bättre idrottsprestationer.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen