Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 26 november 2019

Det här är histaminintolerans

Huvudvärk utan orsak. Extremt trött. Gasig i magen Det kan bero på att kroppen inte kan bryta ner histamin – en ganska okänd bov i maten!

 Histaminintolerans drabbar oftast kvinnor över 30 år. Symtomen är diffusa och svårtolkade.
Histaminintolerans drabbar oftast kvinnor över 30 år. Symtomen är diffusa och svårtolkade. FOTO: Istock

Histaminintolerans kan ge många och diffusa symtom. Ofta kan de kännas som om de kommer från ingenstans. Men sjukdomen är än så länge rätt okänd inom sjukvården och det kan vara svårt att få rätt hjälp.

– Histaminintolerans är ingen allergi utan en överkänslighetsreaktion som innebär att kroppen inte klarar av att bryta ner histamin, eller andra biogena aminer i kosten, och det kan ge olika typer av symtom, säger Jenny van Odijk, överdietist och doktor i klinisk nutrition med inriktning på allergologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

 Jenny van Odijk är överdietist och doktor i klinisk nutrition med inriktning på allergologi.
Jenny van Odijk är överdietist och doktor i klinisk nutrition med inriktning på allergologi. FOTO: Linda Eliasson

Överkänslig mot histamin

Man tror att ungefär 1-3 procent av alla vuxna är överkänsliga mot histamin, eller andra så kallade biogena aminer i maten. Men mörkertalet är sannolikt ganska stort. Symtomen de får är reaktioner på histamin som finns i många födoämnen, exempelvis rökt, gravad och konserverad fisk, lagrade ostar, charkprodukter, choklad och vin.

– Många av våra patienter har även allergi och märker att de reagerar mot fler födoämnen. Det finns beskrivet i studier att histaminintolerans kan vara vanligare vid allergisk sjukdom, säger Jenny van Odijk.

Läs också: Så sköter du din azalea

Symtom histaminintolerans

Till allergimottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset kommer många patienter som först sökt vård på en vårdcentral för misstänkt histaminintolerans. Här har man en samlad kunskap kring problematiken.

– De flesta är kvinnor i åldern 30 år och uppåt. Många beskriver symtom som flush, alltså plötslig hudrodnad, nässelutslag och klåda. Andra upplever att de får hjärtklappning och blodtrycksfall efter att ha ätit viss mat, säger Jenny van Odijk.

Extrem trötthet

Även mag- och tarmsymtom är ganska vanligt, så som diarré och magont, likaså neurologiska symtom, så som extrem trötthet och så kallad hjärndimma, berättar Jenny van Odijk.

Varför intolerant mot histamin?

Varför en del drabbas av svårigheter att bryta ner histamin i maten vet man inte riktigt, då det saknas forskning.

– Man tror att det kan bero på att tarmens normala nedbrytning av biogena aminer är defekt eller hämmad. Det verkar finnas en koppling till bristen på ett särskilt enzym, diaminoxidas, DAO, som finns i magen och som hjälper till att bryta ner histamin i födoämnen.

Diet histaminintolerans

Andra faktorer som gör att man har svårt att bryta ner histamin kan vara hormonella omställningar i kroppen. Även vissa mediciner kan enligt studier påverka histaminomsättningen i kroppen. Exempelvis antibiotika och mediciner mot depression och högt blodtryck samt vissa smärtstillande.

– Om man misstänker intolerans ska man i första hand vända sig till sin vårdcentral som ska utreda om det inte rör sig om någon annan sjukdom. För att utreda histaminintolerans kan man ta bort mat och dryck med histamin ur kosten och man kan behöva hjälp av en dietist.

Läs också: 9 vanliga hudproblem – och vad du kan göra åt dem

Mäta diaminoxidas

Med hjälp av ett blodprov kan man mäta halten av enzymet diaminoxidas, DAO, som bryter ner histamin i maten.

– Men det kan vara svårt att tolka resultatet och provet är bara en del i utredningen. Min forskningsgrupp håller just nu på med en studie kring bättre diagnostik för att hitta och hjälpa personer med uttalad intolerans för histaminer i maten. Resultatet ser vi förhoppningsvis om något år, säger Jenny van Odijk.

Enda sättet att undvika symtom är att avstå från det man inte tål.

– Ta bort all mat med högt histamininnehåll i 3-4 veckor och se om du blir bättre, och testa sedan att återinföra ett livsmedel i taget.

Det knepiga med histaminintolerans är att reaktionen kan vara olika från en gång till annan.

– Man får tänka på hur mycket och vilka kombinationer man äter. Man kanske kan äta vissa livsmedel ibland men inte blanda dem och inte äta eller dricka för stora mängder på en gång, säger Jenny van Odijk.

Kan man bota intolerans?

Histaminintoleransen går inte att bota. Med rätt hjälp och strategi kan man ändå äta gott, varierat och näringsriktigt, menar hon.

– Många blir inte symtomfria trots ensidig diet och riskerar att inte få i sig de näringsämnen man behöver. Det är viktigt att komma ihåg att det troligtvis inte bara är mat med histamin i som orsakar symtomen, säger Jenny van Odijk.

Det kan finnas en poäng med att se över hela sin livssituation, menar hon. Ofta kan histaminintolerans bero på stress eller andra eventuella sjukdomar.

Läs mer i ämnet: Symtom på histaminintolerans – och mat att undvika

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen