Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 25 oktober 2017

Hjärnforskning: Håll handen – och bli smartare

Nej, ensam är inte stark. Det gäller i allra högsta grad även din hjärna. För den fungerar som allra bäst när du är tillsammans med andra.

 Mysigt och smart. Ett enkelt sätt att få hjärnan är fungera på topp är att hålla handen.
Mysigt och smart. Ett enkelt sätt att få hjärnan är fungera på topp är att hålla handen. FOTO: CasarsaGuru

Det är egentligen inget nytt, men det tål att upprepas: Närhet och beröring gör dig gott. Och det gäller inte minst din hjärna.

Det hela hänger ihop med att din hjärna blir lugn av nära relationer, skriver doktorn.com. Forskning har visat att när du är tillsammans med nära och kära, människor du litar på, är din hjärna i sitt allra bästa viloläge. Och det är i detta viloläge som hjärnan är bäst på problemlösning.

Läs också: De fyra S:en som håller ihop ditt äktenskap

Stressad av ensamhet

Detta är tvärt emot tidigare forskning som menade att hjärnan vilar mest när vi är ensamma. Men ensamhet har snarare visat sig stressa hjärnan. Är vi ensamma tror hjärnan att den måste lösa alla problem på egen hand och stresspåslaget ökar.

Snabbt lugn

Ett enkelt och effektivt sätt att hjälpa hjärnan på traven för att bli lugn och nerstressad är att hålla någons hand. Det tipsar psykologiprofessorn James Coan, som har studerat sambandet mellan vår hjärna och relationer.

Läs också: Därför är det bra att växa upp med hund

Han menar, skriver doktorn.com, att hjärnan i alla situationer gör ett slags bränslekalkyl som utgår från tillgång, åtgång och sparmöjlighet. Målet för hjärnan är att göra av med så lite energi som möjligt och mänskliga relationer har en klart energibesparande effekt på hjärna.

Gynnar oss

Varför hjärnan blir trygg, lugn och bra på problemlösning när vi är tillsammans med andra vet man inte säkert, men man tror att det kan hänga ihop med att det i grunden gynnar oss att fördela arbetsbördor.

Läs också: 8 fantastiska hälsoeffekter av beröring

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen