Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 13 januari 2017

Hon drabbades av brustet hjärta – en gåta för läkarna

Ulla Perssons kände en förlamande smärta i bröstet. Hjärtinfarkt befarades. Undersökningarna visade någonting liknande, men ändå helt annat – brustet hjärtat.

Bild 1/3 FOTO: Per Ågren
Bild 2/3
Bild 3/3

Snöovädret var ihållande och de flesta tågturer ställdes in. Några dagar senare skulle Ulla Persson som bor i Örnsköldsvik, 72, resa till sin bror Gunnars begravning i Linköping 73 mil söderut. Stressen över att kanske inte få biljett och hinna till ceremonin i tid satte stark press på henne.

– Jag väntade på att nå fram till SJ:s kundtjänst i över två timmar i telefon innan allt löste sig. Efteråt kände jag ett tryck i bröst, fick halsbränna och mådde väldigt illa hela natten. Dagen därpå var det bra igen, berättar Ulla Persson.

Började sluddra

– Att jag skulle ha fått problem med hjärtat eller något annat fanns inte i mina tankar. Men när jag pratade med min dotter i telefon på kvällen började jag sluddra, och ena handen blev lealös och benen vek sig. Det var oerhört obehagligt.

På Örnsköldsviks sjukhus konstaterades att Ulla fått en hjärtinfarkt och därefter en lättare stroke. För vidare undersökningar hölls hon kvar. Ulla kunde inte följa med när övriga familjemedlemmar for till broderns begravning.

– Då blev det ännu mer påfrestande. Gunnar var bara ett år yngre än jag och vi var alltid jättetajta, nästan som bästa vänner. Jag hade hållit emot många upplevelser och känslor sedan han dog tidigare under vintern, säger Ulla Persson.

Läkarna tog fel

Ulla låg inlagd på sjukhuset i en och en halv vecka. Fick behandling och mediciner för det läkarna trodde att hon råkat ut för. Men vad gäller hjärtdiagnosen tog läkarna fel.

– Någon månad efter sjukhusvistelsen fick jag smärtor i bröstet igen och skickades till regionsjukhuset i Sundsvall för en kranskärlsröntgen. Jag hade varit jätteorolig hela tiden, jag visste ju inte i vilket skick mitt hjärta var. Men det visade sig att kärlen var helt rena och intakta. Då sa en av läkarna: ”Det handlar inte om hjärtinfarkt, du har fått brustet hjärta”, berättar Ulla Persson.

Aldrig hört talas om brustet hjärta

Det var första gången hon hörde den termen och blev skärrad.

– Läkarna berättade att symtomen på brustet hjärta är desamma som vid hjärtinfarkt. Så misstaget på av läkarna hemma i Örnsköldsvik var kanske ändå inte så märkligt.

Snart sju år har gått sedan Ulla Persson diagnostiserades med brustet hjärta. Den första tiden efteråt var ganska jobbig, men nu har hon distans till den omtumlande händelsen.

– I dag oroar jag mig längre. Jag känner inte av det på något sätt. Och skulle det mot förmodan hända igen vet jag hur jag ska agera. Som tur är har jag inte råkat ut för någon liknande stressituation igen, säger Ulla Persson.

Blir helt återställd

– Det som så att säga är bra med brustet hjärta är att kranskärlen inte påverkas som vid hjärtinfarkt. När krampen i hjärtat släpper blir man i normala fall helt frisk och återställd igen och slipper äta mediciner.

Ulla trodde aldrig att hon på grund av starka känslor skulle stressa sig till kramp i hjärtat, det vill säga brustet hjärta. Hon har alltid upplevt sig själv som stabil och arbetet som programmerare och datachef skötte hon alltid med ett stort lugn.

– Men saker och ting blir tydligen annorlunda när någonting är mer personligt, då blir det mycket jobbigare med känslorna. Och jag fick väl betala ett pris för att jag är en känslig människa, säger Ulla Persson.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen