Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 17 januari

Hon gick ner 40 kg på två år – genom att träna i hemma på gården

Hon är mjölkbonde och småbarnsmamma med två mil till närmsta gym. Men det har inte stoppat Åsa Engström, 31, som på två år har rasat 40 kilo och är starkare och piggare än någonsin.

 Kan jag så kan alla, säger Åsa Engström som har gått ner 40 kg på två år.
Kan jag så kan alla, säger Åsa Engström som har gått ner 40 kg på två år.

Det är alldeles tyst och mörkt i huset när väckarklockan ringer 04.30.

Men det är inte för att gå ut till ladugården som mjölkbonden Åsa Engström gnuggar ur morgongruset och stiger upp ur sängen.

Nej, det är för att lyfta skrot.

Vägde 98 kilo

Det är svårt att föreställa sig att Åsa bara för två år sedan vägde 98 kilo, i princip bara rörde sig när hon gick ut till ladugården och brukade somna med en godispåse framför sig i soffan.

– Jag åt alldeles för stora portioner av helt fel saker, mådde dåligt och hade noll ork. Jag klarade inte av att leka med barnen och jobbet i ladugården var tungt, säger hon.

Läs också: 10 000 steg om dagen – så påverkas din kropp

Lätt hitta ursäkter

För som engagerad mjölkbonde, småbarnsmamma, och med två mil till närmsta gym är det lätt att hitta ursäkter för att slippa träna.

– Jag fick ett gymkort för några år sedan som bara tickade på och som användes typ två gånger.

Men när vågen började närma sig 100-sträcket kände Åsa att ”nu får det banne mig vara nog”. Och med peppning från sin man Henric snörde Åsa på sig springskorna, tog med sig barnvagnen och hunden Maid och promenerade förbi kohagen och vidare längs med den slingriga grusvägen ner mot skogen – varje dag lite längre. Samtidigt drog hon ner på sockret och portionsstorlekarna.

Läs också: Exklusivt för LRF-medlemmar: Bästa övningarna för träning på gården

Såg snabbt resultat

Det gamla finrummet som ligger ett stenkast från ladugården och har utsikt mot Högvedssjön byggdes om till ett hemmagym.

Och Åsa såg snabbt resultat. Efter några månader hade hon förlorat omkring fem kilo och flera centimetrar i midjan och fick på sig kläder som hon inte hade haft på sig på flera år.

– I stället för att stirra mig blind på siffror tar jag bilder. Bilderna har fungerat som mitt bränsle. När jag känt att det inte hänt något så har jag jämfört bilder och sett att – jo, det har det visst.

I sitt livs form

Åsa är i dag i sitt livs form. Hon tar powerwalks innan frukost, och kör styrketräning varvat med konditionsträning i gymmet sex dagar i veckan. För att få tiden att räcka till tränar hon ofta någon timme innan barnen vaknar.

Sitta och slappa i soffan är numera ett minne blott. Kollar Åsa Facebook passar hon på att sitta på motionscykeln samtidigt, och är hon i ladugården försöker hon träna någon muskel medan hon väntar på något annat.

– Jag har tagit med en gymmaskin till ladugården, när jag har fem minuters paus mellan mjölkningarna så tränar jag magen, kör plankan eller joggar på stället.

Läs också: Så ska du träna för att sänka blodtrycket!

Positiva kommentarer

Ett sätt att själv få motivation men även att inspirera andra är att använda sociala medier. På sin Instagram och Facebook får hon ofta kommentarer om hur muskulös eller smal hon har blivit. Men för Åsa är det värt att få synpunkter på sitt utseende – på grund av all positiv feedback hon får.

– Nästan dagligen ber folk mig om träningstips, vilket är jättekul.

Allt i Åsas liv har blivit enklare i takt med att kilona har runnit av och istället ersatts med muskler.

Nu orkar hon leka med barnen, det är roligt att handla kläder och arbetet i ladugården känns inte längre lika tufft att utföra.

– Jag har en helt ny garderob och har lättare att hantera vardagen och jobbet. Det tunga kraftfodret som ska köras ut för hand, och de gamla mjölkmaskinerna som vi lyfter för hand, från ko till ko är inte heller lika tungarbetade som tidigare.

Mår grymt bra

Åsa har också vågat sätta upp nya mål och ta sig an tidigare avlägsna drömmar – som att tävla i en bikini fitness-tävling.

– Jag mår grymt bra och känner mig riktigt stark, både fysiskt och psykiskt.

Läs också: Forskaren: 3 medicinska effekter du får DIREKT av träning!

 Åsa är bonde och småbarnsmamma med två barn, 2,5 och 5 år
Åsa är bonde och småbarnsmamma med två barn, 2,5 och 5 år

Åsas bästa komma-i-gång-tips

1. Släpp mobilen

All den tid du lägger på att kolla Facebook eller annat onödigt på telefonen kan du istället lägga på att träna.

2. Peppa dig själv

Sätt på din favoritmusik, köp schyssta träningskläder eller ta med dig en kompis på powerwalken – allt för att göra träningen roligare.

3. Använd instruktionsvideos

Jag har haft min man som har hjälpt mig med hur man gör olika övningar korrekt. Annars finns oerhört många bra instruktionsvideos på bloggar eller på Youtube, oavsett om du vill lyfta vikter eller träna yoga.

4. Använd en mat-app

Tyvärr spelar det inte så stor roll hur mycket du sitter på motionscykeln om du äter onyttigt och för mycket. Det finns mängder av appar som hjälper dig räkna ut hur/vad du bör äta.

Läs också: EXAKT så här ska du äta – för att orka mer

 Finrummet byggdes om till gym.
Finrummet byggdes om till gym.

Åsas bästa vardagsträning-tips

Ta bort: En kvarts surfande på Instagram eller Facebook

Lägg till: Gör så många knäböj och grodhopp du orkar under 60 sekunder, vila i 20 sekunder och upprepa fem gånger. Alternativt kan du kombinera surfandet om du sitter på en motionscykel samtidigt.

Ta bort: Dötid på jobbet då du exempelvis väntar på en seg dator

Lägg till: Stå i plankan i 40 sekunder x 3 repetitioner med tio sekunders vila emellan.

Ta bort: Sovmorgon

Lägg till: En halvtimmas promenad där du växlar tempo mellan rask och lugn gång. Läs också: Promenera mera! 10 oväntade hälsoeffekter med att gå

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen