Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 22 februari 2017

Hur starka ben har du? Styrka och balans avgör din hälsa

För att hålla sig ung och vital är det extra viktigt med god muskelstyrka i benen och att balansen är bra. Testa din hälsa och fysiska förmåga genom det här enkla testet: Hur högt klarar du att kliva?

FOTO: Istock

Karlskoga-läkaren Lillemor Nyberg har upptäckt att förmågan att kliva upp på en så hög låda inte bara mäter benstyrkan. Testet visar också om du har förutsättningar för att få ett friskt, långt och aktivt liv, skriver Dagens Medicin.

För att se hur den fysiska förmågan ser ut har Lillemor utvecklat ett enkelt test som både kan användas hemma och på vårdcentraler för att snabbt avgöra hur god den fysiska förmågan är. Genom att mäta klivhöjden kan man se benstyrkan, rörligheten och balansen i ett enda slag.

32 centimeter är gränsen

Woman exercise

Den som klarar 32 centimeter i klivhöjd har goda förutsättningar att klara både motion och vardagsliv bra. Om benstyrkan är sämre än så ökar till exempel risken för fallolyckor, artros och benskörhet.

Klarar du inte testet behöver du träna. Promenader ger inte den benstyrka och balans du behöver. Komplettera gärna med styrketräning. Testa sedan klivhöjden och se hur du blir starkare. 24 centimeter är en bra höjd att börja med om styrkan inte är den bästa.

Vill du testa dig själv – så här gör du!

 1. Ta en stadig låda med höjden 32 centimeter och ställ på golvet framför dig.
 2. Ställ ena foten på lådan. Höj dig på tå på den andra foten. När du står på tå kan du inte trycka emot med golvfoten och mäter bara benstyrkan i det andra benet.
 3. Tryck dig långsamt upp på lådan med hjälp av benmusklerna. Ta inte sats, tryck inte ifrån med andra foten och håll inte i dig i något.
 4. Gör sedan likadant med andra benet.
 5. Läs även: Din hund ger dig bättre hälsa

  Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen