Så smittar coronaviruset – och så undviker du spridning
Hur smittar coronavirus? Detta är hittills känt om coronavirusets smittvägar.
Det förekommer en hel del oklarheter och oro om hur coronavirus egentligen smittar och sprids. Land reder ut smittvägarna utifrån kunskapsläget just nu (mars 2020).
Kunskapsläget uppdateras kontinuerligt utifrån nya förutsättningar och ny kunskap och förmedlas via Folkhälsomyndigheten i samarbete med WHO, Världshälsoorganisationen.
Under onsdagen kom beskedet från WHO om att spridningen av coronaviruset nu klassas som en pandemi.
Läs också: Vanliga symtom på halsfluss
Så sprids coronavirus – 4 smittvägar
1. Coronavirus sprids genom nära kontakt mellan människor. Däremot betonar statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten, att det är osannolikt att bli smittad bara genom att passera någon utomhus. Han ser det också som osannolikt att bli smittad av att stå bredvid någon en kort stund på exempelvis bussen eller i tåget.
2. Coronavirus är en så kallad droppsmitta. Det innebär att sjukdomen sprids via nysningar, hosta eller kräkningar som ger en dusch av vätskedroppar. Dropparna når dock sällan mer än någon enstaka meter (till skillnad mot så kallad luftburen smitta som kan färdas långa sträckor).
3. Coronavirus kan spridas till ögon och slemhinnor via händerna. Det är därför du ska undvika att peta dig i ansiktet med dina fingrar och händer.
4. Coronavirus smittar inte under inkubationstiden (tidsrymden mellan smittotillfället och när sjukdomen bryter ut).
Munskydd mot corona
Munskydd skyddar inte dig som är frisk. Däremot kan du i viss utsträckning skydda omgivningen om du själv är smittad. Munskyddet kan då hindra droppar från hosta och nysningar att sprida sig.
Andningsskydd mot corona
Andningsskydd är det som sjukvårdspersonalen använder och som Folkhälsomyndigheten inte anser att man bör köpa. De som finns behövs bättre på sjukhus. Dessutom är de svåra att använda på rätt sätt och kan därmed göra mer skada än nytta.
Detta hjälper mot smitta och spridning av corona:
- Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.
- Använd handsprit.
- Hosta och nys i armvecket.
- Peta dig inte i ansiktet, speciellt ögon, näsa och mun.
Läs också: Tvätta händerna på rätt sätt – och undvik smittspridning
Kan jag lita på myndigheterna?
Ja! Det är det entydiga svaret från bland andra doktor Mikael Sandström på TV4:
”Vi har ett 50-tal experter på smittskydd och specialister på virus och smittspridning. Det är personer som inte gör något annat än att ägna sig åt just detta. Det ger dem en riktigt bra kunskapsbas.”
• Mikael Sandström angående att myndigheten kan ändra sig:
”En intelligent människa ändrar sig efter ändrade förutsättningar. Det är vad kunskap handlar om. Det finns sällan en plan som håller under ett helt sjukdomsförlopp. Myndigheter kommer att ändra åtgärder utifrån nya förutsättningar och ny kunskap. Och så ska det vara.”
• Mikael Sandström angående människor som ryggar tillbaka och blir rädda om någon hostar eller nyser:
”Det rimliga är att om någon hostar eller nyser i din närhet så är det en vanlig förkylning eller en vanlig influensa som ju också pågår. Man ska vara rädd för rätt saker.”
• Mikael Sandström angående lång väntan när man ringer 1177:
”Var en god medborgare och visa lite tålamod. Detta är en ny situation. Något liknande händer högst vart tionde år. Så om du får sitta i telefonkö så gör det. Det är mycket bättre än att sitta i kö på akuten och smitta folk. Vänta tålmodigt. Förbered din historia så får du rätt råd.”
Då ska du ringa vården
Om du har hosta, feber, muskelvärk eller känner dig andfådd och har varit i ett riskområde (exempelvis norra Italien) så ska du ringa 1177 eller 113 13.
Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu av Folkhälsomyndigheten att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.
Karensavdraget slopas
Under onsdagen meddelade regeringen att karensavdraget slopas i arbetet mot coronaviruset.
Stopp för sammankomster med mer än 500 personer
Folkhälsomyndigheten föreslog under onsdagen att inga allmänna sammankomster med fler än 500 personer ska få hållas.
Det handlar till exempel om stora idrottsevenemang, stora konserter, mässor och konferenser.
– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.
Regeringen har beslutat att följa rekommendationen.
Än så länge finns inga rekommendationer kring kollektivtrafiken.
Källor: Folkhälsomyndigheten, WHO, TT, Vårdguiden 1177, TV4, Expressen, Aftonbladet, Ekot
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.