Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 24 augusti 2017

IBS – så här kan du lindra

Har du en ständigt orolig mage med gaser och magknip? Blir det värre när du äter men bättre när du bajsat? Då kan det handla om IBS – känslig tarm. Så här kan du lindra besvären!

FOTO: g-stockstudio

IBS är en förkortning av det engelska begreppet irritable bowel syndrome – överkänslig tarm. I dag räknas IBS som en av de stora folksjukdomarna och enligt mag- och tarmförbundet är 10-15 procent av den vuxna befolkningen drabbad.

Sjukdomen är en funktionell störning av magen och tarmen som kan generera symptom som:

  • Ont i magen och magknip, som ibland blir värre när du ätit, men ofta bättre när du bajsat
  • Förstoppning eller diarré, eller både och om vartannat
  • Att man bajsar oregelbundet
  • Gasbesvär och uppspänd mage

Okänd orsak

Orsaken till sjukdomen är inte känd men det troliga är att flera faktorer ligger bakom så som förändringar i tarmens muskler och nerver, hur nerverna och hjärnan samverkar och stress.

Det finns i dagsläget ingen medicin eller operation som botar IBS – men det finns sätt att lindra symptomen.

Tips på hur du kan lindrar din känsliga tarm:

Skriv en matdagbok

Vad som funkar för vissa personer kan fungera dåligt för andra. En del i att slippa symptomen är att lära sig vad som fungerar just för dig. Därför är ett bra sätt att skriva matdagbok över vad du dricker och äter för att få en bild hur symptomen påverkas beroende på vad du äter och vad som händer under dagen.

Testa att undvika viss mat

Fet mat, starka kryddor, kaffe och alkohol är livsmedel som påverkar tarmen och som kan förvärra symptomen. Men det stämmer inte för alla så testa dig fram genom att utesluta vissa saker i taget.

Har du mycket gaser kan du testa att undvika gasbildande mat som till exempel kål och lightprodukter eftersom sötningsmedel ökar gaserna i magen.

Att äta en kost med färre kolhydrater lindrar symptomen för vissa, samma sak med laktos.

Läs också: Tarmens 7 värstingar – detta ska du undvika

Ät lite och tugga väl

Att äta små portioner men ofta och regelbundet hjälper för många personer med IBS. Det är också viktigt att äta i lugn och ro och att tugga maten väl.

Välj rätt fibrer

Att äta mycket lösliga fibrer som frukt och grönsaker kan hjälpa dig att lindra symptomen. Tänk också på att dricka mycket vatten när du äter mer fiber för att inte få förstoppning.

Gå och bajsa

Gå inte och knip utan gå och bajsa när du behöver. Försök att få in en vana att bajsa regelbundet och ta den tid du behöver på toaletten.

Motionera

Motion gör ofta att man mår bättre generellt. Så trots att det inte finns något som bevisar att motion minskar symptomen är det många med IBS som upplever att motionen hjälper dem.

Stressa mindre

Stress och oro kan göra magsituationen värre. Försök att se vilka saker du kan ändra i din vardag för att uppleva mindre stress. Besvären kan också bli värre i vissa stressiga situationer. Försök att förstå när det sker och fundera på vad du kan göra för att ändra dem.

Ta hjälp

Om du har provat att behandla dig själv utan att det fungerar är det lämpligt att söka experthjälp. Det är också viktigt att ta kontakt med läkare om du har blod i bajset, allvarlig diarré i mer än en vecka eller om du snabbt tappar aptiten eller snabbt går ner i vikt.

Prata med en dietist om du känner att du behöver ändrar din kost väldigt mycket. För det finns en risk för bristsjukdomar om man utesluter för många livsmedel med viktiga näringsämnen.

Källa:1177 och Mag- och tarmförbundet. Läs också: Allt fler drabbas – detta är inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen