IBS: Tillgång till toalett styrde Carolins liv
Carolin Bölins mage kunde "explodera" när som helst. Men så provade hon kostmetoden fodmap – och fick livet tillbaka.
Som bebis växte och utvecklades inte Carolin som hon skulle. Hon var liten, svag och sjuklig. Länge förstod ingen att problem med magen låg bakom.
– Men så småningom kom de på att jag var jättelaktosintolerant. När de äntligen fick ordning på det var jag ungefär ett och ett halvt, och då blev jag lika fet och glad som andra barn! säger Carolin som i dag är 26 år och bor i Endre på Gotland och arbetar som driftingenjör.
Läs också: Så fungerar fodmap
Gick på toa 4 gånger
Men det innebar tyvärr inte att det var slut på magproblemen. I skolåldern förvärrades Carolins symtom, framförallt på somrarna, och laktoskänsligheten gick lite upp och ner genom hela tonåren.
– När jag var runt 20 började jag få jätteproblem ibland på morgnarna och då behövde jag gå på toa fyra, fem gånger innan jag kunde gå hemifrån. Men i perioder var det inga problem alls. Det var så märkligt, jag tänkte att det berodde på laktosen.
Läs också: Dietistens bästa antistressråd för magen
Helvetet brakade loss
Ungefär så fortsatte det fram till våren 2016 då helvetet plötsligt brakade loss på riktigt. Nu var inte Carolins mage orolig bara vissa morgnar, utan hon kunde behöva gå på toaletten precis när som helst. Och när det väl började trycka på var det alltid bråttom, mycket bråttom.
– Jag hade ingen aning om hur min mage skulle bete sig om tio minuter. Så jag började planera allt utifrån hur möjligheten att gå på toaletten såg ut.
Läs också: Vårda dina tarmbakterier – de håller dig nämligen frisk
Handla ett riskprojekt
Att till exempel handla mat på vägen hem blev ett stort och riskfyllt projekt. Carolin åkte bara till en livsmedelsbutik där hon visste att det fanns en kundtoalett och var noga med att alltid ha mynt till toalåset redo i väskan. Hon kunde sitta ganska länge på parkeringen och våndas innan hon ens vågade gå in. Skulle magen hålla sig lugn den här gången?
– Det var inte ovanligt att jag fick lämna kundvagnen mitt i en gång och springa till toaletten.
Skräcken för att göra på sig överskuggade allt annat.
– Man vill inte vara en vuxen människa och skita ner sig, helt enkelt. Det är otroligt stressande att ständigt gå runt och vara rädd för att det ska hända.
Läs också: Enkel andningsövning mot stressmage
Magen styrde hela livet
Carolins opålitliga mage styrde egentligen allt, inte minst hennes sociala liv. För hur kul är det egentligen att ta en spontan öl efter jobbet, eller att äta på restaurang när ens mage när som helst kan explodera?
Om Carolin någon gång bestämde sig för att följa med ut på krogen såg hon till att förbereda sig genom att inte äta så mycket redan ett par dagar innan. På så sätt var ju magen i princip tom och risken för akut bajsnödighet något mindre än normalt.
– Det var naturligtvis inte hälsosamt för fem öre. Dessutom tränar jag mycket och behöver äta ordentligt för att orka.
Läs också: IBS – så här kan du lindra
Övervägde påse på magen
Genom åren har Carolin hunnit testa det mesta för att försöka få ordning på sin mage. Hon har både ökat och minskat på träningen, dragit ner på kolhydraterna, ätit strikt vegetariskt, uteslutit laktos, minimerat fettintaget och så vidare utan – resultat.
– Inget fungerade. Till slut började jag seriöst fundera på om jag skulle be om att få bli stomiopererad. Jag hade absolut kunnat leva med en påse på magen mot att aldrig behöva gå och bajsa igen.
Svårt bli tagen på allvar
Någon hjälp av vården fick Carolin egentligen inte heller. Visst togs det prover, men eftersom de inte visade på något onormalt fanns inte så mycket att göra tyckte läkarna.
– Många väljer faktiskt att inte prata om sin IBS för att det är svårt att bli tagen på allvar. Jag har också råkat ut för attityden ”Det är ju bara lite IBS”. Ibland respekteras det inte som en sjukdom, vilket det faktiskt är.
Läs också: 3 symptom på IBS
Började googla
I brist på annan hjälp och i ren desperation började Carolin googla på IBS. När hon nästan gett upp hittade hon en sida om fodmap.
– Jag bestämde mig för att testa, det kändes inte svårt att utesluta vissa livsmedel om det kunde göra mig bra eller bättre.
Fodmap är ett samlingsbegrepp för ett antal svårsmälta kolhydrater som börjar jäsa när de når tjocktarmen. För de flesta människor är det inget problem, men för de med IBS och en del andra magåkommor kan gaserna som bildas vid jäsningen ge ont i magen och avföringsproblem.
Bara att köra
Genom att först utesluta livsmedel med sådana kolhydrater och därefter återinföra dem i små doser kan personer med IBS hitta en kost som fungerar. Men det kräver att man är strikt och systematisk, något som inte var ett problem för Carolin.
– Jag har tävlat i fitness och levt på väldigt tråkiga dieter med samma mat under långa perioder. Det var inget konstigt för mig. Jag läste intensivt i två dagar om fodmap och sedan var det bara att köra.
Läs också: Mattips för stressmage
Rensade kylskåpet
Från en dag till en annan i oktober i fjol rensade Carolin ut all fodmapmat från kylskåpet och skafferiet.
– En del som börjar med fodmap smyger i gång, men jag är lite mer allt eller inget. Jag var strikt jättelänge och åt enbart grönmarkerade (fodmapfria) livsmedel i tolv veckor.
Gradvis lugnare
Först blev Carolin nedslagen över att inget genast hände. Men hon höll ut och märkte så småningom att magen gradvis blev lugnare. Därigenom minskade också Carolins stress och ångest, som tidigare bidragit till att förvärra hennes symtom.
– Förutom kosten är stresshantering en viktig del för mig. Jag försöker verkligen undvika att stressa så gott det går.
Läs också: Forskaren: 9 skitviktiga fakta du måste veta om tarmen
Kartlägger magen
Efter de tolv fodmapfria veckorna började Carolin något motvilligt att försiktigt återinföra livsmedel ett och ett. De hon reagerat på testar hon två gånger för säkerhets skull så att hon inte ska utesluta något i onödan. Hon räknar med att vara klar med hela sin ”kartläggning” till hösten.
– Allt som allt kommer det här nog att ta ett år, men det får det vara värt. Nu kan jag faktiskt gå och handla mat eller kläder utan att bli stressad eller behöva gå på toaletten.
Läs också: Går magbesvären inte över? Våga gå till doktorn
Fått tillbaka livet
Även restaurangbesök kvällstid fungerar numera ganska bra. På kvällarna är det nämligen lättare att få gehör för behov om specialkost än vad det är under lunchen.
– Jag kanske får äta en fiskbit med någon tråkig sås och inte så mycket mer, men jag kan i alla fall följa med och även må bra dagen efter. Det känns lite som att jag har fått tillbaka mitt liv. I dag kan jag hänga med på krogen spontant, det hade aldrig gått för ett halvår sedan, säger Carolin.
Läs också: Bli av med dina magproblem – 9 bra tips som fungerar
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.