Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 31 juli 2017

Immunförsvaret - så stärker du det med rätt mat

Genom att äta rätt så kan du förstärka ditt immunförsvar. Inte så dumt när det är förkylningstider.

 Immunförsvaret - så stärker du det. Här är maten du ska äta.
Immunförsvaret - så stärker du det. Här är maten du ska äta. FOTO: Istock

Broccoli – kungen av grönsaker

En del kallar broccoli för kungen bland grönsakerna efter som den är rena vitaminbomben. Den innehåller en mängd näringsämnen (bland andra vitamin A, vitamin C och antioxidanten glutation) som skyddar kroppen. I broccoli finns också en rad mineral som har stärkande effekt på immunförsvaret, inte minst järn, zink, magnesium och kalcium.

Vitlök – allicin hjälper till

Denna klassiker i förkylningssammanhang har i årtusenden fungerat som medicinalväxt med rykte om sig att motverka och lindra många sjukdomar, bland annat förkylningar. Anledningen tros bland annat vara att vitlök innehåller den unika svavelorganiska föreningen allicin som effektivt bekämpar bakterier och infektioner.

Citrusfrukter – värsta injektionen

Citrusfrukter (apelsin, grapefrukt, citron) är en riktig injektion för ditt immunförsvar. Plockas de mogna är de sprängfyllda med immunstärkande C-vitaminer som dessutom förbättrar kroppens förmåga att vid måltider ta upp järn, folsyra, kalcium och antioxidanter. Även grönsaker och bär som jordgubbar, svarta vinbär, hallon och havtorn är C-vitaminrika källor.

Fläder – del av ”den fattiges apotek”

Fläder ingår i ”den fattiges apotek” och har länge använts som botemedel mot förkylning och influensa. Fläderbärens kraftiga antioxidanter verkar virushämmande och är antiinflammatoriska och bakteriehämmande.

Grönkål – nio aminosyror i ett

Innehåller stora mängder med C-vitamin och nio väsentliga aminosyror som kroppen också behöver för att motverka förkylning och annat. Men inte minst: i grönkål finns 45 olika former av den antiinflammatoriska antioxidanten flavonoider.

Te – fullt med antioxidanter

Svart, vitt eller grönt – det spelar ingen roll vilket te du dricker. Allt te är proppfullt med antioxidanterna polyfenoler och flavonoider som effektivt hindrar bakterier och förkylningar.

Spenat – järn i varje tugga

Få livsmedel är så rikt på järn som spenat. Men den innehåller också stärkande mineraler och vitaminer, som kalcium, magnesium och kalium och A-, C- och E-vitamin, tiamin och riboflavin. Spenatbladen är även rika på antioxidanter som är bra för immunförsvaret. För att få ut så mycket som möjligt av denna näringsbomb bör man äta den rå.

Läs också: Tesugen? Kolla in 7 olika teer som ger olika effekterLäs också: Läs om varför det är viktigt att stötta immunförsvaret

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen