Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 8 oktober 2018

Influensaepidemier varar längst i storstan

Vill du skydda dig mot influensa? Flytta till glesbygden! I storstan varar nämligen epidemierna längre, visar ny forskning.

 Influensaepidemierna sprids främst genom den höga graden av mänsklig kontakt i storstan.
Influensaepidemierna sprids främst genom den höga graden av mänsklig kontakt i storstan. FOTO: Istock

Amerikanska forskare har studerat hur virusspridningen fungerar i olika typer av städer utifrån befolkningsstorlek och struktur, för att kunna förutsäga utbrott av säsongsinfluensa, rapporterar Vetenskapsradion.

Resultatet visar att epidemierna pågår under längre tid i storstäderna jämfört med i glesbygden. Detta trots att de klimatmässiga förutsättningarna i städerna är dåliga för influensaviruset.

Läs också: Så vet du om du tillhör riskgruppen för influensa

Diffusa och långa epidemier

Forskningen visade att mer kortvariga och intensiva epidemier tenderade att förekomma i mindre städer med mindre bostadstäthet och lägre hushållsinkomster. Större, tätbefolkade städer hade mer diffusa epidemier som varade längre, främst på grund av högre grad av mänsklig kontakt, vilket gjorde spridningen av influensan mindre utsatt för klimatvariationer.

Läs också: Ja, du kan faktiskt bli förkyld av vinterkyla!

Urbanisering och klimatförändring

Att mycket folk rör sig på platser samtidigt är alltså den främsta orsaken till att influensan håller i sig i storstäderna.

Men även klimatfaktorn är särskilt intressant, menar Adam Roth på Folkhälsomyndigheten, då klimatförändringarnas konsekvenser framöver skulle kunna få förutsättningarna för epidemier att ändras.

– Det är faktorer som förändras snabbt och mycket. Dels genom urbanisering när folk flyttar till stora städer och får nya interaktionsmönster. Och dels genom klimatförändringarna som förändrar klimatet, säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, till Vetenskapsradion.

Läs också: Långdragen torrhosta kan bero på mycoplasma

Smartare städer

Trots att studien är genomförd i USA med delvis betydligt större städer än vad vi har i Sverige menar Adam Roth att resultaten är aktuella även för övriga länder.

Syftet med studien är att i framtiden kunna använda resultaten till att designa smartare städer, men det är ett mål som ligger långt fram i tiden.

Källa: Urbanization and humidity shape the intensity of influenza epidemics in U.S. cities. Science 05 Oct 2018

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen