Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 29 november 2017

4 ovanor du bör undvika i förkylningstider

Förkylningstider ställer extra höga krav på hur vi beter oss mot varandra. Här är 4 ovanligt otrevliga ovanor som du ska undvika.

 Gör det lite lättare för både dig och din omgivning när du är förkyld.
Gör det lite lättare för både dig och din omgivning när du är förkyld. FOTO: Istock

Ont i halsen är det värsta när man är förkyld. Det anser de flesta av oss, enligt en undersökning från Novus på uppdrag från Iprensa.

Men det är inte bara den egna förkylningen som besvärar i förkylningstider. Även beteenden från andra förkylda kan irritera och till och med äckla oss.

För att undvika onödigt obehag och även smittorisker så gör du smartast i att visa lite hänsyn. Ett sätt kan vara att undvika det som har visat sig äckla din omgivning allra mest:

Läs också: Allt du behöver veta om influensa – så skyddar du dig

4 äckliga ovanor du ska undvika

1. Det allra äckligast enligt majoriteten i undersökningen är när människor nyser rakt ut – utan att inte ens hålla för munnen. Nys i armvecket i stället. Och vänd gärna bort ansiktet. Dina förkylningsbaciller kan färdas 270 meter!

2. Att blåsa snor ur en näsborre, rätt ut och ner mot marken, ligger också högt på äckeltoppen, enligt undersökningen. Använd näsduk!

3. Snora och snörvla när andra är i närheten – inte okej!

4. Torka sig om näsan med tröjärmen eller handen är inte heller att rekommendera. En ovana som enligt undersökningen lätt skapar allt från obehag och dålig stämning till irritation och äckelkänslor. Läs också: Lunginflammation – 4 vanliga tecken

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen