Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 2 februari 2016

Jag gick ned 88,5 kilo – genom att äta fet mat!

LCHF och mental träning – räddade 26-åriga My Westerdahl från äta ihjäl sig. Läs om hennes fantastiska viktnedgång på 88,5 kilo!

Tänk att livet kan gå från nattsvart förtvivlan till ljus framtidstro. Så blev det för 26-åriga My Westerdahl, som i dag är lyckligt gift, färdig civilingenjör – och har en sund vikt igen.

– Jag har kämpat med övervikt ända sedan jag var liten och provat en mängd olika dieter. Har lyckats gå ned både 20 och 30 kilo, men gått upp allt igen och lite till, säger hon.

När hennes pappa insjuknade i cancer när hon var sju år började hon tröstäta. Det startade ett livslångt sockerberoende som medförde att hon stadigt ökade i vikt.

– Det går att likna vid alkoholism, men folk tror att tjocka människor har dålig karaktär. Jag vet inte hur många gånger jag har fått höra att jag ska äta mindre och röra på mig mer, som om jag inte redan visste det, säger hon.

Tonårstiden var en plåga, hon isolerade sig och missade stora delar av gymnasiet. My hamnade i en ond cirkel av tröstätande och ännu mer övervikt. När hon vid 21 års ålder vägde 170 kilo, visste hon att hon höll på att äta ihjäl sig.
– Jag kände mig helt maktlös och såg en gastric bypass som den enda utvägen. Men medan jag väntade på den upptäckte jag LCHF, berättar hon.

Det blev en aha-upplevelse för My. Äntligen slapp hon vara hungrig och ständigt sockersugen. Hon kände ett lugn i hela kroppen.
– Genom att slopa kolhydrater, som omvandlas till socker i kroppen, så försvann den fysiska delen av sockerberoendet ganska snabbt, säger hon.

Hon tappade 40 kilo det första året och blev extremt pigg och klar i hjärnan. På tre (!) månader klarade hon att läsa in allt det hon hade missat på gymnasiet.

Men sen kom den psykiska delen av beroendet tillbaka. My menar att sockerberoendet sitter nästan ännu mer i hjärnan än i kroppen.
– Jag var ju van att kväva jobbiga känslor med socker. Precis som många andra är jag uppvuxen med att använda mat till att förstärka eller dämpa känslor med, säger hon.

My har provat olika terapier och mindfulness och hittat sina egna ”verktyg” att ta till när livet känns svårt. Till exempel BRA-boken, där hon varje kväll skriver ned vad hon är tacksam över, oroar sig för, tre bra egenskaper hos henne eller tre bra saker hon gjort.

– Som överviktig har man ofta enormt dålig självkänsla och känner sig sämre än andra. Därför är det så viktigt att verkligen berömma sig själv varje dag och uppmärksamma de framsteg man gör. Att lära sig att älska sig själv, säger hon.

Men vägen är knagglig när man är sockerberoende och återfall kan inträffa, som det har gjort för My. Dem försöker hon lära sig av, skriver ned vad hon kände och gjorde innan återfallet skedde.

– Det här är något jag får jobba med livet ut. Jag har lärt mig vara mer proaktiv för att förhindra att jag hamnar i sockerfällan. Som att äta LCHF-kost, träna flera gånger i veckan och jobba med mental träning, säger hon.

FÖRE: My vägde 170 kilo och kände sig helt maktlös.
FÖRE: My vägde 170 kilo och kände sig helt maktlös.
EFTER. 80 kilo lättare har My fått ett nytt liv och en ny framtidstro.
EFTER. 88,5 kilo lättare har My fått ett nytt liv och en ny framtidstro.

Så äter My en vanlig dag

Frukost: En kopp ”fettkaffe”, det vill säga svart kaffe med klick smör man mixar så att det blir krämigt.
Lunch: Wok med strimlat kött och minst 50 procent grönsaker stekta i rikligt med smör.
Middag: En bit kött, ugnsrostade grönsaker och 30-40 gram kryddsmör.

My är allergisk mot fisk samt avstår från mejeriprodukter för hälsans och viktens skull.

Driver populär blogg

Namn: My Westerdahl.
Ålder: 26 år.
Bor: I Göteborg
Gör: Nybliven civilingenjör.
Familj: Maken Martin.
Övrigt: Driver bloggen www.lchfingenjoren.se med många tips och råd.

LCHF – slopa kolhydraterna!

LCHF (Low Carb High Fat) är en lågkolhydrats- och högfettkost. Går ut på att man ska slopa kolhydrater och äta mer fett. Tanken är att det ger mättnad, hämmar insulinpåslaget och sockersuget vilket ger viktnedgång.

Accepterad av socialstyrelsen som kost för typ 2-diabetiker. Bra mat är kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (som smör). Undvik socker och stärkelserik mat (som bröd, pasta, ris, potatis). Läs mer på www.kostdoktorn.se.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen