Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 29 januari 2019

Järnbrist hos många unga

För lite järn, men för mycket salt och fel fetter. Så ser det ut när svenska skolbarns matvanor undersökts. Det visar sig också att föräldrars utbildning påverkar barnens kost.

 Barn får i sig för mycket salt och socker från skräpmat, läsk och godis, visar Livsmedelsverkets undersökning.
Barn får i sig för mycket salt och socker från skräpmat, läsk och godis, visar Livsmedelsverkets undersökning.

Bristen på järn är ett problem framför allt hos tonårstjejer. De behöver ha i sig dubbelt så mycket järn som killar i samma ålder, men äter i genomsnitt mindre kött än killarna.

Nästan var tredje tjej i årskurs åtta på grundskolan och årskurs två på gymnasiet drabbas av järnbrist. De som inte vill äta kött behöver komplettera kosten med linser, bönor, fullkorn och fröer, konstaterar Livsmedelsverket.

Läs också: Så vet du om du lider av vitamin B12-brist

Rikstäckande undersökning

Undersökningen som Livsmedelsverket bygger sina slutsatser på heter Riksmaten Ungdom. 3 000 elever från olika delar av landet i årskurserna fem och åtta, samt andra året på gymnasiet har deltagit.

Samtliga elever fick registrera vad de åt under en period och svarade på en enkät om levnadsvanor. 1 000 av eleverna lämnade även urinprov som sedan analyserades.

Föräldrars utbildningsnivå inverkar

Undersökningen pekar också på att föräldrarnas utbildningsnivå går att koppla till hur nyttigt barnen äter. Barn med lågutbildade föräldrar får i sig mindre av viktiga ämnen som D- och C- vitamin, folat, järn och jod, än ungdomar med högskoleutbildade föräldrar.

Huvudanledningen till det är att de äter mindre frukt, grönsaker och fisk. Skillnaderna pekar inte på att någon av grupperna lider av näringsbrist, men matvanor med för lite grönt och fisk kan leda till ohälsa på sikt.

Läs också: Därför blir du sötsugen – och det gör sockret med kroppen

Slutsatser om skolbarns matvanor

Undersökningen, som handlar både om maten i skolan och maten utanför skolan, kom också fram till andra intressanta slutsatser:

  • Nio av tio ungdomar äter för lite fullkorn. De flesta skulle behöva äta dubbelt så mycket. Kolhydraterna är viktiga för kroppen och fullkorn innehåller bra kolhydrater.

Läs också: Därför ska du äta mycket fibrer

  • Hälften av eleverna äter för mycket socker. Då handlar det oftast om konsumtion av godis, läsk, glass och kakor.
  • I princip alla i undersökningen fick i sig tillräckligt med protein. Det gällde även för de elever som inte äter så mycket kött.
  • Nästan alla får i sig för mycket salt. Saltet kommer oftast från bröd, ost, charkvaror, hamburgare och pizza.
  • Även när det gäller fetter skulle många behöva tänka om. De flesta får i sig för lite av det nyttiga fleromättade fettet från till exempel fisk, oljor och fröer. Däremot äter de flesta för mycket mättat fett, som finns i smör, grädde och kött.
  • En majoritet av ungdomarna äter mindre frukt och grönsaker än rekommenderat, men de flesta får ändå i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler, med järn som undantag.

Läs också: 9 tecken på järnbrist

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen