Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 16 september 2020

Josephine blev surrogatmamma till sin bästa vän Hannahs barn

Bästa vännen Hannah hade kämpat i åratal för att få barn. Då bestämde sig Josephine för att ställa upp som surrogatmamma.

Notis från redaktionen: Reportaget publicerades hösten 2020

 De två familjerna har kommit varann nära. Lilla Ebba med sina föräldrar Jesper och Hannah. Väninnan Josephine med dottern Neila och intill henne Hannahs mamma Lena.
De två familjerna har kommit varann nära. Lilla Ebba med sina föräldrar Jesper och Hannah. Väninnan Josephine med dottern Neila och intill henne Hannahs mamma Lena. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Solen lyser vänligt över vad som ser ut som en släktträff i centrala Trelleborg.

Hannah och Jesper Rehn är där med sin lilla dotter Ebba och Hannahs mamma Lena. Intill sitter Hannas bästa vän Josephine med dottern Nelia och guddottern Alma.

Ebba är den självklara mittpunkten och glädjen lyser om både henne och hela gruppen.

Hon knyter dem samman på ett särskilt sätt, då Josephine har burit henne i sin mage i nio månader, som surrogatmamma.

Många sorger och bedrövelser när vänner fick barn

 Hanna och Jesper kan fortfarande nästan inte tro att det sant.
Hanna och Jesper kan fortfarande nästan inte tro att det sant. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Men det tog flera år och många sorger och bedrövelser att nå hit.

– Jag och Josephine växte upp i Sölvesborg och blev vänner när vi spelade i samma fotbollslag på 1980-talet, berättar Hannah.

Sedan dess har de hållit kontakten, trots att hon och maken Jesper bor i Kuggeboda i Blekinge och Josephine med familj bor i Trelleborg.

– Hannah och jag har stått varann särskilt nära och när vi träffade våra män och gifte oss fortsatte vi att umgås som par, berättar Josephine.

Tumör på hypofysen

Hannah längtade tidigt efter barn. Men åren gick och det blev inget. Samtidigt fick väninnorna barn och det kändes allt tyngre.

– Det var jättejobbigt när de andra berättade att de var gravida, men jag blev lika ledsen om de försökte smyga med det för att skona mig, säger hon.

I tonåren hade hon en tumör på hypofysen i hjärnan, som styr hela hormonsystemet. Hannah fick medicin för att krympa tumören.

Saknade egna ägg

När den försvann trodde man att allt var bra. Men under flera år, fram till 30 år, hade hon bara mens 1-2 gånger per år och blev inte gravid.

Flera gynekologiska undersökningar gjordes och det visade det sig hon inte hade några ägg.

Hon glömmer aldrig samtalet från läkaren våren 2009.

– Jag var helt oförberedd när läkaren ringde och sa ”Du kan inte bli mamma!”. Det svartnade det för ögonen, jag slutade lyssna och bara grät, berättar hon

Efter chocken började hon och Jesper söka efter lösningar. De fick remiss till äggdonation, väntetiden var två år. Den som själv fixade en äggdonator fick gå före i kön.

 Ebba var mycket efterlängtad och kom till via surrogatmödraskap.
Ebba var mycket efterlängtad och kom till via surrogatmödraskap. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

35 år – för gammal för äggdonation

Redan då pratade de två väninnorna om möjligheten att Josephine kunde hjälpa till. Men läkarna tvekade, de tyckte att den jämnåriga Josephine, 35 år, var ”för gammal” som äggdonator.

– Då gick jag hem och provade och efter första försöket var jag gravid. Jag och Henrik fick dottern Nelia som nu är 7 år, skrattar Josephine. Jag har alltid haft väldigt lätt att bli gravid och har haft lätta graviditeter.

Men för Hannah och Jesper följde flera år av besvikelser och misslyckade försök med äggdonation på kliniken i Malmö.

Sex misslyckade försök

En donators ägg befruktades med Jespers sperma och sedan sattes embryot in i Hannahs livmoder. De andra äggen frystes in.

– Vi gjorde sex försök under ett par år. Varje försök förbereddes med mediciner och hormonsprutor. Jag mådde skitdåligt men inget lyckades, berättar Hannah.

Hannah var otröstlig och Jesper försökte vara den starke, men även han mådde såklart dåligt.

Sedan gjorde de ytterligare försök på en klinik i Spanien, men efter det tionde försöket orkade Hannahs kropp inte med fler hormonbehandlingar.

Två adoptionsförsök

Nästa hopp var adoption. De försökte både via Adoptionscentrum och genom att kontakta 100 svenska kommuner.

Två gånger blev de kontaktade om barn som snart skulle födas och där mamman ville adoptera bort dem. Men inget blev av. Mammorna ångrade sig.

– Den ena lilla flickan, Felicia, fick vi till och med ta hand om på sjukhuset när hon föddes för tidigt och ta med oss hem, men efter ett halvår ville mamman ha henne tillbaka, berättar Hannah.

Såg deras förtvivlan

Josephine och Henrik som hade följt dem under denna svåra tid, såg deras förtvivlan tog till slut ett stort beslut: Josephine skulle åta sig att bli surrogatamma. Hon sade:

”Nu räcker det. Ni har plågats tillräckligt. Låt mig hjälpa er!”

– Jag har alltid älskat att vara gravid, men jag och Henrik ville inte ha flera barn själva. Vi frågade våra barn Elton och Nelia. De tyckte absolut att vi skulle hjälpa till, berättar hon.

En tid senare var det dags. Ett ägg från en anonym donator som befruktats med Jespers sperma sattes in i Josephines livmoder.

Klinik på Cypern

Det gjordes på en klinik på Cypern, då det inte är tillåtet i Sverige.

Josephine fick hormonbehandling i två månader och hennes kropp visade synkades med donatorn.

Efter några månader började Josephine må illa när hon drack kaffe. Hon var gravid.

Vid den första ultraljudskontrollen var alla med och när allt var normalt grät de av glädje. Även barnmorskan.

Läs också: 10 steg till ett lyckligare liv – det funkar faktiskt!

Lättad och lycklig Josephine

Det bestämdes att Ebba skulle förlösas med kejsarsnitt. Den 11 juni 2018 såg Ebba dagens ljus. Hannah fick ta emot henne.

– Jag var lycklig och lättad, förklarar Josephine. Jag hade fullföljt mitt uppdrag. Efteråt var jag väldigt trött. När jag väntade mina egna barn var jag aldrig orolig, men nu när det var Hannahs och Jespers efterlängtade flicka fick inget gå fel.

Hanna och Jesper kan fortfarande nästan inte tro att det sant.

– Det är helt fantastiskt – att vi har en sådan fin liten dotter, säger och ser så lyckliga ut.

Viktigt med adoptionsavtal

Eftersom ideellt surrogatmödraskap befinner sig i en juridisk gråzon (se faktaruta) var de två paren noga med att göra ett avtal.

Jesper är biologisk pappa och Hannah gjorde en så kallad närstående-adoption, och Josephine skrev på ett adoptionsavtal.

De har hela tiden varit öppna, berättat för släkt och vänner och lagt ut på Facebook.

Efter Ebbas födelse har de medverkat i olika media, även TV. De har även föreläst för vårdpersonal i Skåne.

Barnen som syskon

I dag har de två familjerna kommit ännu närmare varandra. Josephines två barn, 11-årige Elton och 8-åriga Neila, älskar Ebba och ser henne lite som ett syskon.

– Jag har absolut inget emot att de kallar varandra syskon, de har ju legat i samma mage. Åter en grej jag är tacksam över att Ebba har Elton och Nelia, hon kommer ju inte få något syskon, säger Hannah.

Och för Josephine har processen gått över förväntan och hon ser bara fördelar för dem alla.

– För mig och min familj var det självklart att hjälpa till. Jag tycker inte det är så märkvärdigt. Jag ser det som att jag passade deras barn i min mage, säger hon.

Så säger lagen om surrogatmödraskap

  • Det finns inget uttryckligt förbud mot ideellt surrogatmödraskap i Sverige. Men det är olagligt för den svenska sjukvården att bistå med ett sådant arrangemang.
  • Att göra arrangemanget utanför vården är det olagligt, till exempel att surrogatmamman blir gravid genom en så kallad heminsemination.
  • Det finns kliniker i andra länder som bistår vid surrogatmödraskap.
  • När surrogatmamman har fött barnet kan hon adoptera bort det till de tilltänkta föräldrarna eller föräldern.

Vill öka kunskapen och förståelsen

Namn: Josephine Ingvarsson och Hannah Rehn

Ålder: Båda är 44 år.

Bor: Trelleborg och Kuggeboda.

Familj: Josephine: Maken Henrik och barnen Elton, 11 år, och Nelia, 7 år. Hannah: Maken Jesper och dottern Ebba, 2 år.

Gör: Administratör respektive ??

Aktuella: Vill skapa förståelse och kunskap kring ideellt surrogatmödraskap.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen