Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 11 november 2019

Forskning visar: Kaffe är bra för tarmfloran

Att dricka kaffe varje dag kan ge dig en mätbart friskare tarmflora, visar en klinisk studie.

 De som dricker mycket kaffe har friskare tarmflora, visar forskning.
De som dricker mycket kaffe har friskare tarmflora, visar forskning. FOTO: Istock

Att kaffe har en rad hälsoeffekter har fler studier visat. Det kan minska risken för allt från diabetes typ 2 till skrump- och fettlever.

Nu har amerikanska forskare funnit ännu en viktig hälsoeffekt: Kaffe förbättrar vår mikrobiota, mag- och tarmsystemets bakterieflora.

Prover från tjocktarmen

Forskarna tog prover på bakteriefloran från tjocktarmen hos alla deltagare. Analysen visar att de som drack mest kaffe hade den mest gynnsamma sammansättningen av tarmbakterier.

Kaffedrickarna hade högre halt av två goda bakterier, Faecalibacterium och Roseburia, som kan motverka inflammationer, men lägre halt av den mer skadliga bakterien, Erysipelatoclostridium.

Läs också: Så sköter du din novemberkaktus

Minst två koppar per dag

En hög kaffekonsumtion är enligt studien att dricka två koppar kaffe eller mer per dag, eller minst 82,9 milligram koffein per dag.

Exakt vad det är för ämnen i kaffet som ger den positiva, antiinflammatoriska effekten på tarmfloran, vet forskarna inte. Kanske är det antioxidanterna i kaffet, men mer forskning behövs.

Läs också: Baka i jul – alla våra bästa recept hittar du här!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen