Kaj blev frisk från glaukom med ny metod
Plötsligt blev allt en grå dimma. En hjärnblödning, tänkte Kaj Everitt, men det visade sig vara glaukom.
Varje morgon träffar Kaj Everitt i Enskededalen öster om Stockholm sitt ”gubbgäng, andra motionssugna hussar. Tillsammans rastar de sina hundar på en långpromenad i det vackra Nackareservatet öster om Stockholm.
Det var när han var ute och rastade Smilla våren 2015 som synen helt plötsligt försvann på höger öga.
– Vi var ute på ett fält med maskrosor när allt blev en grå dimma. Jag såg ingenting utom de gula maskrosorna som förvandlades till gula fläckar. Nu har jag fått en hjärnblödning, tänkte jag och blev jätterädd, säger Kaj Everitt.
Läs också: Operera bort synfel och slipp glasögon – metoder och risker
Synen kom tillbaka
Snabbt tog han sig hemåt. Men efter en kvart kom synen tillbaka. Kaj tog det som en varningssignal och morgonen efter åkte han till akuten på S:t Eriks Ögonsjukhus. Där gjorde man en noggrann synundersökning av synnerven och synfältet.
Det visade sig att ögontrycket på det högra ögat var för högt. Ögonläkaren som konstaterade att Kaj hade glaukom, som tidigare kallades för grön starr. Han hade även grå starr. Från den dagen började Kaj ta en droppe medicin i höger öga flera gånger om dagen för att trycket i ögonen skulle minska.
– Jag fick tre olika sorter som skulle tas vid tre olika tillfällen. Det kändes som om merparten av dygnet gick åt till att ta rätt droppar vid rätt tidpunkt i ögat. Det var krångligt, säger Kaj.
Läs också: Expert på glaukom: Ny metod räddar synen
Allvarligt med glaukom
Han var helt på det klara med att glaukom är en allvarlig ögonsjukdom, som i värsta fall kan leda till att man blir blind. Glaukom går inte att bota men hållas tillbaka genom kontinuerlig behandling.
– Jag blev lite orolig och även om man börjar bli äldre och får acceptera att man får sina krämpor, så var det så klart inte en diagnos man önskat sig precis. Jag har ju haft tur som i övrigt är så frisk, säger Kaj.
Barnledig med sladdbarnet
Hunden Smilla var ett pensionärsprojekt för att komma ut och få motion varje dag och inte soffa till sig. Efter 20 år som snickare skolade han om sig till ingenjör och byggnadskonsult efter att ha varit pappaledig med yngsta dottern.
– Vi fick ett sladdbarn vid 40 och det är 14 år mellan våra döttrar. Jag var barnledig länge och bestämde mig för att sätta mig på skolbänken och plugga. Det beslutet gjorde att jag är vid god vigör, säger Kaj.
Läs också: Detta behöver du veta om glaukom
Synfältet började krympa
Några besvär med synen har han aldrig haft tidigare. Han hade inte haft någon känning av sjukdomen. När trycket i ögonen förändras påverkas synen och synfältet börjar så småningom att krympa.
– Dimsynen har väl sakta smugit sig på och idag är jag glad att jag kom iväg i skaplig tid för behandling, säger Kaj.
Ögondropparna hjälpte inte
Under våren 2015 fick han åka in för regelbundna kontroller till ögondoktorn, som mätte trycket i ögat. Det visade sig att ögondropparna inte hjälpte.
– Jag blev orolig som sjutton, varför fungerade det inte. Trycket steg och steg. Det kändes inte som en bra prognos, säger Kaj.
När droppbehandling inte ger en tillräcklig trycksänkning för att reglera ögontrycket är nästa steg laser. Han fick nu tid för en laserbehandling. Behandlingen var smärtfri och över på några minuter.
– När man pillar i ögat blir jag orolig. Men det kändes ingenting.
Läs också: Grå starr – detta behöver du veta
Ny operationsmetod
Kaj laserbehandlade ögat tre olika gånger under ett år. Det hjälpte dock bara att hålla nere trycket en kort tid. Kaj fick då tid hos en av specialisterna på S:t Eriks Ögonsjukhus och fick äntligen ett positivt besked. En helt ny operationsmetod mot glaukom hade introducerats i Sverige. Han var en av de första svenska patienterna som opererades i april 2017 med den nya tekniken.
Kirurgen placerade ett pyttelitet rör, även kallat stent, i hans högra öga. Via röret leddes vattnet från ögat ut och det höga trycket sänktes. På så vis bromsas sjukdomen. I det högra ögat fick Kaj dessutom en ny platslins för grå starr.
– Så klart det var nervöst att operera ögat. Men det här var en fin chans. Att både få en ny plastlins mot grå starr och stentbehandling mot glaukom. Operationen tog 15 minuter och ingreppet kändes absolut inte ett smack. Helt fantastiskt.
Kan köra bil
Synen blev direkt mycket klarare. Irritationen klingade av efter någon vecka och Kaj har inga känningar av det lilla inopererade röret överhuvudtaget!
– Trycket i ögat är äntligen normalt. Jag tar fortfarande droppar men inte lika många sorter.
På återkontrollen nyligen såg allt bra ut. Trycket på högra ögat har gått ner från 32 till 18. Trots att sjukdomen har påverkat Kajs syn klarar han fortfarande av att köra bil, läsa böcker och att se på tv. Vissa dagar är han mer ljuskänslig i det opererade ögat.
– Den kommer och går. Jag kallar det min bad-eye-day. Men synen är bättre och jag känner ingen oro för framtiden. Jag är tacksam att den nya tekniken fanns och att jag fick uppleva en såpass smärtfri behandlingsmetod och slapp större operationer. Prognosen ser bra ut.
Läs också: Sant och falskt om synen – 6 vanliga påståendenLäs mer här: Glaukomförbundet.se
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.