Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 8 januari 2018

Kampanj lyfter havre som proteinkälla

Havre är en källa till livsnödvändiga aminosyror. Nu startar LRF Växtodling en ny kampanj som uppmärksammar havrens styrkor som proteinkälla.

FOTO: IBL

Havre har höga halter av livsnödvändiga aminosyror. Ändå är havre som proteinkälla mindre känt än sädeslagets kolestrolsänkande effekter, då det innehåller betaglukaner.

Läs också: Ny forskning: Fibrer bra för humöret

Uppmärksammar hälsofördelar

Nu startar LRF Växtodling en kampanj som uppmärksammar kost- och hälsofördelarna med livsnödvändiga aminosyror.

– Vi som representerar havreodlarna tycker att fler ska känna till hur många fördelar svenskodlad havre har. Det är smart mat och inte bara för den som tränar, säger Isabel Moretti på LRF Växtodling.

I kampanjens första film berättar svenska mästarinnan i ledklättring och en personlig tränare om havrens fördelar för den som vill äta mättande, proteinrikt och prisvärt.

Läs också: 9 livsmedel som du alltid bör ha hemma

Omfattande forskning

Enligt LRF innehåller havregryn 13 viktprocent protein, varav många är essentiella. Dessa kan kroppen inte producera själv, utan måste fås via mat. Exempel på sådana är lysin, metionin och tryptofan.

I nya sorter av havre är halterna av såväl betaglukaner som protein högre. Nyligen har forskningscentret Scan Oats beviljats 100 miljoner kronor för att utveckla sina kunskaper inom området.

Se den första filmen i kampanjen här.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen