Kampanj lyfter havre som proteinkälla
Havre är en källa till livsnödvändiga aminosyror. Nu startar LRF Växtodling en ny kampanj som uppmärksammar havrens styrkor som proteinkälla.
Havre har höga halter av livsnödvändiga aminosyror. Ändå är havre som proteinkälla mindre känt än sädeslagets kolestrolsänkande effekter, då det innehåller betaglukaner.
Läs också: Ny forskning: Fibrer bra för humöret
Uppmärksammar hälsofördelar
Nu startar LRF Växtodling en kampanj som uppmärksammar kost- och hälsofördelarna med livsnödvändiga aminosyror.
– Vi som representerar havreodlarna tycker att fler ska känna till hur många fördelar svenskodlad havre har. Det är smart mat och inte bara för den som tränar, säger Isabel Moretti på LRF Växtodling.
I kampanjens första film berättar svenska mästarinnan i ledklättring och en personlig tränare om havrens fördelar för den som vill äta mättande, proteinrikt och prisvärt.
Läs också: 9 livsmedel som du alltid bör ha hemma
Omfattande forskning
Enligt LRF innehåller havregryn 13 viktprocent protein, varav många är essentiella. Dessa kan kroppen inte producera själv, utan måste fås via mat. Exempel på sådana är lysin, metionin och tryptofan.
I nya sorter av havre är halterna av såväl betaglukaner som protein högre. Nyligen har forskningscentret Scan Oats beviljats 100 miljoner kronor för att utveckla sina kunskaper inom området.
Se den första filmen i kampanjen här.