Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 7 april 2017

Kan juice rena din kropp? Sant och falskt om 7 matmyter

Du får finnar av choklad, bra syn av morötter och högt kolesterolvärde av för mycket ägg. Men är det verkligen sant? Vi reder ut 7 vanliga matmyter. Sant eller falskt!

Bild 1/2
Bild 2/2

1. En detox renar dig från gifter

FALSKT. Nyttiga juicer må vara bra för kroppen, men de renar inte din kropp. Snarare tvärtom.

juice

– Oftast handlar en detox om att fasta eller drastiskt dra ner på kaloriintaget. Det frigör snarast gifter som är lagrade i fettcellerna, och musklerna som bryts ned resulterar också i slaggprodukter som belastar kroppen, och särskilt njurarna, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.

2. Ketchup är onyttigt

FALSKT. Tomater är rika på antioxidanten lykopen, som bland annat tycks skydda mot hjärt-kärlsjukdom, bröstcancer och prostatacancer. När tomaterna värms upp och kokas till ketchup blir lykopenet mer lättillgängligt, menar näringsfysiologen Fredrik Paulún.

Allra bäst är en ketchup utan socker.

3. Det är farligt att äta för mycket ägg

NJA. – För mycket är aldrig bra, säger Fredrik Paulún. Dock kan de flesta äta fler ägg än många tror. Så länge du inte lider av högt kolesterol som går i släkten (så kallad familjär hyperkolesterolemi) kan du utan problem äta 3–4 ägg om dagen.

4. Vita fläckar på naglarna betyder att du har kalciumbrist

FALSKT. Du fick höra det när du var liten – att vita fläckar på naglarna berodde på att du ätit för lite grönsaker, druckit för lite mjölk, ätit för dåligt över huvud taget… Men det finns inget som tyder på att fläckarna beror på någon sorts näringsbrist. I stället tror man att de uppkommer när man fått en liten skada på nageln, som ett blåmärke. Och de försvinner när nageln växer ut.

5. Man får finnar av choklad

NJA. En del människors hy påverkas mer än andra av vad de äter.

– Det är sant för vissa individer. Choklad är väldigt fett och det näringsämnet höjer testosteronutsöndringen, vilket i sin tur kan ge finnar hos somliga, säger Fredrik Paulún.

6. Du får bra syn av morötter

FALSKT. Morötter innehåller betakaroten, vilket kroppen vid behov kan ombilda till A-vitamin. Och brist på A-vitamin leder till nattblindhet och på sikt blindhet.

– Under normala omständigheter påverkar morötter inte synen, men vid A-vitaminbrist finns en liten möjlighet, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.

7. Nötter är kaloririkare än smågodis

SANT. Överlag innehåller smågodis mer kalorier än nötter. Men eftersom kalorierna i nötterna består av nyttiga fetter, proteiner, vitaminer och mineraler ska du välja nötterna framför det artificiella godiset.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen